vjera

FOTO/VIDEO: SREDIŠNJE slavlje “Dana svetog Nikole Tavelića”, svečana sveta misa ispred duvanjske Spomen bazilike u čast svetom Nikolu Taveliću, zaštitniku bazilike

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Danas (9. srpnja, 2023. godine) središnjim misnim slavljem ispred duvanjske Spomen bazilike, svečano je proslavljena svetkovina svetog Nikole Tavelića, zaštitnika bazilike, prvog hrvatskog sveca mučenika.


Prije svete mise krenula je molitvena procesija kroz Tomislavgrad predvođena svećenicima, iza njih su ministranti, čitači, framaši, članovi Hajdučke družine Mijata Tomića koji nose kip sv. Nikole Tavelića, zaštitnika duvanjske crkve – Spomen bazilike .
Iza njih su hodili brojni vjernici u molitvenoj procesiji od bazilike glavnom ulicom kroz Tomislavgrad do hotela “Tomislav”, a zatim su se vratili pred baziliku, gdje je Svečano misno slavlje, uz koncelebraciju više svećenika, predvodio provincijal HFP fra Josip Grbeš.

Na početku misnog slavlja dobrodošlicu provincijalu i brojnim vjernicima zaželio je gvardijan duvanjski, fra Bože Milić i zahvalio svima koji su misama devetnicama dali svoj obol ovom velikom slavlju u čast zaštitniku crkve. Zahvalio je svećenicima, časnim sestrama, framašima, čitačima, velikom i malom župnom zboru, domaćicama, svim vjernicima…


U svojoj nadahnutoj propovijedi fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, uvodno je rekao kako župljana ove župe ima diljem svijeta i kako su mnogi, baš za ovu svetkovinu doputovali u svoj kraj.
“Bilo je velikih ljudi u povijesti svijeta, koji se pamte, ali oni nisu zapamćeni po onome što su govorili, nego po onome kako su živjeli, što su radili, djelovali”, istaknuo je provincijal navodeći prispodobu u starcu i mladiću koji su skupa putovali. Mladić je govorio kako je znanost dokazali sve i kako ne treba neka duhovnost, te zamolio starca da mu napiše svoju adresu na koju će mu poslati sve znanstvene knjige koje su to utvrdili. Starac je probirao po džepovima i pružio mladiću adresu, na kojoj je pisalo Louis Pasteur, pariški kemičar i biolog, a poznato je po čemu je ovaj izumitelj zadužio svijet, a bio je tako skroman.
“O njegovim otkrićima i onome što je izumio za čovječanstvo svatko zna, a o njegovoj duhovnosti sažetoj u Biti povezan s Gospodinom, biti ponizan jedino je važno! Dakle, ne gorditi se, ne oholiti se, ne gaziti ljudsko dostojanstvo”, istaknuo je fra Jozo i dodao kako je tajna u malim posudama, kao i mudrost. Maleni i ponizni su veliki, sve veličanstveno dolazi iz poniznosti, iz skromnosti.


“Krist, najveći od svih učitelja uči nas kako biti ponizan. Biti arogantan znači biti zaljubljen u samoga sebe, ne vodeći računa o drugima. danas imamo mnogo pameti, a malo ljubavi, imamo život kojemu nedostaje smisao. Podsjetimo se čemu nas uči prvi hrvatski svetac mučenik. On kaže da gubitnik u očima svijeta može biti veliki dobitnik, ako svjedoči istinu, jer istina je uvijek na dobitku. Čovjek koji govori istinu navlači na sebe mržnju , bijes, ali treba biti hrabar u svjedočenju istine, što jest dar vjerovanja. Kada prihvatimo težinu i radost života onda nas nije strah, strah dolazi od neprihvaćanja. Ljubav je jedini, iako maleni ključ za posvećenost i radost života. Ako to spoznate i želite biti sveti, sve nemoguće postat će moguće”, kazao je na kraju današnje misne propovijedi u Tomislavgradu fra Jozo Grbeš, provincijal HFP i pozvao vjernike na ponovni susret, na Gospojinu u duvanjskoj Župi Seonica.
Svečano misno slavlje uveličalo je lijepo i skladno pjevanje Župnog zbora “Nikola Tavelić”.

Vrijeme je bilo ugodno, razmjerno vedro, a puhao je povjetarac, pa su neki vjernici svetu misu slušali sjedeći u crkvi.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je, po običaju, pučko veselje, a u popodnevnim satima pred Spomen baziliko Klapa “Rišpet” održat će koncert.

KONCERT JE POČEO U 18 SATI!

NAPOMENA: Objavljivat ćemo još fotografija s današnje svetkovine!

www.tomislavnews.com