tomislavnews.com

FOTO/VIDEO: SREDIŠNJE slavlje “Dana svetog Nikole Tavelića”, svečanu svetu misu ispred duvanjske Spomen bazilike predvodio je Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić

Danas (14. srpnja, 2024. godine) središnjim misnim slavljem ispred duvanjske Spomen bazilike, svečano je proslavljena svetkovina svetog Nikole Tavelića, zaštitnika bazilike, prvog hrvatskog sveca mučenika.

Prije svete mise krenula je molitvena procesija kroz Tomislavgrad predvođena svećenicima, iza njih su ministranti, čitači, framaši, članovi Hajdučke družine Mijata Tomića koji su nosili kip sv. Nikole Tavelića, zaštitnika duvanjske crkve – Spomen bazilike .

Iza njih su hodili brojni vjernici u molitvenoj procesiji od bazilike glavnom ulicom kroz Tomislavgrad do hotela “Tomislav”, a zatim su se vratili pred baziliku, gdje je Svečano misno slavlje, uz koncelebraciju više svećenika, predvodio je Splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić.

Na početku misnog slavlja dobrodošlicu biskupu i brojnim vjernicima zaželio je gvardijan duvanjski, fra Bože Milić i zahvalio svima koji su misama devetnicama dali svoj obol ovom velikom slavlju u čast zaštitniku crkve. Zahvalio je svećenicima, časnim sestrama, framašima, čitačima, velikom i malom župnom zboru, domaćicama, onima koji se brinu za sigurnost, svim vjernicima, a na poseban način ocu biskupu.
U svojoj nadahnutoj propovijedi Splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić uvodno je rekao kako župljana ove župe ima diljem svijeta i kako su mnogi, baš za ovu svetkovinu doputovali u svoj kraj.

Govoreći o životu i mučeničkoj smrti svetog Nikola Tavelića biskup je posebno istaknuo da “vrijedi živjeti darujući se drugima, živjeti za druge, pa i svoj život žrtvovati za druge, kako je učinio sveti Nikola Tavelić”, istaknuo je biskup Zdenko Križić.

Svečano misno slavlje uveličalo je lijepo i skladno pjevanje Župnog zbora “Nikola Tavelić”.
Vrijeme je bilo vruće, sparno, više vjernika je uspjelo pronaći hladovinu u crkvenom dvorištu, a neki vjernici svetu misu slušali su sjedeći u crkvi.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je, po običaju, pučko veselje, a u popodnevnim satima pred Spomen bazilikom poznati splitski pjevač Giuliano ima koncert.

www.tomislavnews.com