vjera

FOTO/VIDEO: Svečano misno slavlje na svetkovinu svetoga Ivana Krstitelja-Ivanjdana u Rošku Polju predvodio je provincijal HFP fra Jozo Grbeša

Danas, na svetkovinu svetog Ivana Krstitelja posebno svečano bilo je u duvanjskoj Župi Roško Polje, kojoj je zaštitnik sveti Ivan.

Nakon misa trodnevnica, a posebno mise Uočnice sinoć, kada je bila procesija poslije mise od crkve do groblja svetog Ivana na polju, te paljenja svitnjaka, danas je bilo središnje misno slavlje na groblju svetog Ivana, na koji su kip donijeli mladići obučeni u narodne nošnje, a iza njih su išli svećenici, ministranti, vjernici..
Već nekoliko dana, pa i danas, u duvanjskom kraju, vruće je i sparno vrijeme, a mnoštvo vjernika/hodočasnika stiglo je u Roško Polje, neki pješačeći i nekoliko kilometara. Svečano misno slavlje, uz koncelebraciju više svećenika, te mjesnog župnika fra Mladena Rozića, predvodio je fra Jozo Grbeša, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.


Svečano misno slavlje započelo je molitvenom procesijom s kipom svetog Ivana, koji su nosili mladići obučeni u narodne nošnje, u pratnji, također u narodnim nošnjama lijepih djevojaka, a svi su oni članovi vrlo aktivnog, uspješnog HKUD “Fra Jozo Križić” iz Roška Polja.

U nadahnutoj propovijedi fra Jozo je govorio o životu svetoga Ivana, o njegovoj poniznosti, skromnosti, koji je za sebe govorio da je nitko, a da iza njega dolazi netko mnogo veći od njega. Kazao je da ponizni i skromni ljudi mijenjaju svijet, stvaraju bolju budućnost, a oni bahati i zli, koji žele da sve bude po njihovom nisu dostojni, nisu vrijedni i moraju se mijenjati.
Svečano misno slavlje uveličalo je skladno pjevanje Župnog zbora.
Na kraju misnoga slavlja župnik fra Mladen Rozić zahvalio je svim vjernicima na velikom odzivu na misu i danas i za vrijeme trodnevica, zahvalio je braći svećenicima, a posebno provincijalu Jozi Grbeši.
Nakon misnog slavlja, kako je to običaj, unatoč velikoj sparini, vjernicu su se zadržali u razgovoru s prijateljima i poznanicima, čula se i ganga, ona roška, a nakon toga su se vjernici razišli na ručak kod rodbine i prijatelja, da se ne gubi običaj!
POSLUŠAJTE PRAVU GANGU – MRKODOLJSKU NA IVANJDAN U ROŠKU POLJU, 2024.

NEKA JE SVIMA NA POMOĆI SVETI IVAN KRSTITELJI I MOLIMO NEKA MOLI ZA NAS!

www.tomislavnews.com/Foto: Anka Zelić/Video: A. Klarić