vjera

FOTO/VIDEO: Svečano misno slavlje u Mesihovini na svetkovinu svetih Petra i Pavla predvodio je fra Mladen Rozić

Danas, na svetkovinu svetih apostolskih prvaka Petra i Pavla, po tradiciji, u Duvanjskom dekanatu svečano misno slavlje služeno je u groblju ispred Područne crkve u Mesihovini, Župa Seonica.

Petrovdan, kako se uobičajeno u duvanjskom kraju zove današnja svetkovina, omiljena je svetkovina za sve katoličke vjernike iz duvanjskog kraja, posebice iz Seonice i ostalih susjednih duvanjskih, ali i posuških župa, pa se i danas okupio veliki broj vjernika, unatoč sparnom i toplom vremenu. Crkva je na brijegu, pa je povjetarac rashlađivao vjernike na groblju oko crkve.


Slavlje je započelo molitvenom procesijom oko groblja s kipom svetoga Petra, a molitvi se pridružio veseli cvrkut ptica iz krošanja drveća.
Svečano misno slavlje, uz koncelebraciju više svećenika, predvodio je fra Mladen Rozić, župnik u Župi Roško Polje.

Na početku misnog slavlja fra Sretan Ćurčić , župnik Župe Seonica, zahvalio je je svima koji su nazočili misama trodnevnicama, Župnom zboru, te današnjem propovjedniku i svima koji nazoče ovome svečanom misnom slavlju.


Fra Mladen je u propovijedi, nadahnut životom svetih apostola Petra i Pavla i njihove mučeničke smrti u Rimu, govorio i o današnjem štovanju ovih svetaca: Svetog Petra jednog od dvanaest apostola i prvog Pape, a Sveti Pavao je bio teolog i mučenik koji je napisao više poslanica u Novom zavjetu. Naglasio je različitost njihovim života, koji postaju slični i zajednički djeluju tek kada Božja milost počinje djelovati kroz njih.
“>

Nakon misnog slavlja bilo je kratko zaustavljanje ispred crkve, groblja, tek toliko da se upita za zdravlje s prijateljima, poznanicima, a nije, kako je bio običaj više desetljeća, bilo šetnje po cesti, jer se šetalo makadamom, a danas je asfalt, pa da ga ne bi šetnjom poderali.(mala šala).
www.tomislavnews.com/Video: Gordana V.