TG Kultura/Zabava

FOTO/VIDEO: U duvanjskom kraju je zadnjih nekoliko godina mnogo cvijeća, a najviše je ruža, pa pjesma :” Duvno moje , divni kruže, po tebi mi rastu ruže…”, je primjerena stvarnosti!

Prije 30-tak godina u duvanjskom malo pozornosti se posvećivala uređivanju okućnica, bašča, vrtova…ako i jest onda je tu bilo posađeno povrće, a cvijeće je bilo malo. Za cvijeće su bili rezervirani (polu)zatvoreni prostori: kuće, prozori, poneki balkon, terasa…
Unazad ne više od desetak godina, velika pozornost se posvećuje izgledu okućnica, bašča, vrtova, pomalo i javnih površina…uglavnom Tomislavgrad, i grad i sela, pretvara se u cvjetni i mirisni prostor. Cvijeća je gotovo oko svake kuće i u gradu i u selu, a dominiraju ruže, raznih boja i vrsta. Manje je cvijeća uz glavnu ulicu i na javnim površinama, ali vjerujemo kako će se i to uskoro promijeniti, pa će i na javnim površinama jednoga skorog proljeća osvanuti mnogo cvijeća, posebno kraljica cvijeća, ruža, u kraljevskom gradu.
Prošlo je vrijeme kada se u duvanjskom kraju trgalo i gazilo cvijeće, došlo je vrijeme ruža, ljepote i vrijeme za davnu pjesmu, koja je sada uistinu primjerena:

Svi se trebamo truditi da duvanjski kraj, da naš kraljevski grad, čije ulice su široke, čiste, blistaju, bude još mirisniji i cvjetniji, pravi kraljevski! Treba uvijek, a to je netko davno rekao, gledati kako su ruže sakrile trnje, a ne kako je veliko trnje u ružama. Sve je očitije da obični ljudi sve manje mogu popraviti društvo, učiniti ga pravednim i boljim, ali zato mogu prirodu učiniti cvjetnom, mirisnom, zdravom, za život ugodnom, dakle, činimo ono gdje su rezultati vidljivi!

Objavljujemo fotografije duvanjskog cvijeća u gradu i selima, ruža najviše, a snimili smo ih i objavljivali na našem portalu u nekoliko zadnjih dana!
www.tomislavnews.com/Foto: Suradnici TN