TG Kultura/Zabava

FOTO/VIDEO: ZNATE LI da u Klapi Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice pjeva i jedan kršan Duvnjak (iz Mrkodola!)?

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Svaki put kad na TV slušamo i gledamo Klapu Sveti Juraj HRM, a često ih se može vidjeti, uvijek nam jedan od pjevača “zapne” za oko, učini nam se poznatim, podsjeti nas na nekoga…Tako je bilo i jučer kad je Klapa otpjevala  pjesmu “Tvoja zemlja” na inauguraciji Zorana Milanovića za predsjednika Republike Hrvatske. Jedan iz Klape opet nam se učinio poznatim i krenuli smo u potragu, naravno, uspješnu!

Kad smo pronašli imena i prezimena svih članova, a među njima pronašli i jedno duvanjsko, sjećanje se ubrzo vratilo : prije par godina Klapa Sveti Juraj pjevala je u Spomen bazilici u Tomislavgradu i fra Gabro je, predstavljajući jednog od članova Klape rekao da je Duvnjak, rodom iz Mrkodola, podatak koji nam je negdje odzvanjao, a onda smo brzo stupili u kontakt s jednim od članova Klape, rođenim u Tomislavgradu.

Riječ je o Bruni Andriću rođenom  5. ožujka, 1975. u Tomislavgradu , u selu Mrkodolu,  gdje je i završio četiri razreda osnovne škole. Nakon toga s roditeljima seli u Kaštel Stari. U Klapi HRM  Sv. Juraj je profesionalno angažiran od samog njezinog osnivanja  2001. godine.

Mrkodoljani će se odmah sjetiti čiji je Bruno, a za one koji su, moguće zaboravili: sin je Mare Batarilo (Adamove) i Manjice Andrića (Kašarevića), sada pokojnog. I doista, tko je poznavao pokojnog Manjicu i tko zna Maru, lako će po njima poznati i Brunu. Bruno  živi u Kaštel Starom, oženjen je  i otac troje djece.

S Bruninim dopuštenjem objavljujemo ove fotografije :

 

Više o Klapi sv. Juraj 

Klapa je osnovana početkom 2001. godine s ciljem očuvanja i promicanja kulture a cappella pjevanja dalmatinske klapske pjesme, skladbi sakralnog i domoljubnog karaktera koje su kao najvrjedniji dio naše glazbene baštine. Osnovao ju je generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, mons. Josip Šantić. Klapa više od desetljeća uspješno predstavlja našu domovinu i njene Oružane snage na međunarodnom susretu vojski svijeta u Lurdu , gdje na svečanom otvaranju u Bazilici Pia X sudjeluje oko 30 tisuća vojnika iz cijelog svijeta.

Djelovanje
Djelovanje klape HRM prvenstveno obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim zadaćama unutar Oružanih snaga Republike Hrvatske i MORH-a. Od mnogih nastupa izvan domovine (Italija, Njemačka, Poljska, Belgija, Mađarska, Francuska, Austrija, BiH, Crna Gora) klapa je nastupala i u NATO bazi u Monsu (Belgija), u središtu zapovjedništva za Europu, gdje je predstavljala Oružane snage RH na cjelovečernjem koncertu. Klapa tradicijski nastupa na “Božićnom koncertu” Simfonijskog orkestra HV u KD “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu kao i brojnim drugim koncertima u prigodama Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, Dana državnosti itd. U sklopu projekta HRT-a Hrvatska priča u zaljevu svetaca, klapa je održala niz koncerata u Boki Kotorskoj zajedno s poznatim solistima: Krunoslavom Cigojem, Barbarom Othman i Miroslavom Živkovićem uz pratnju Tamburaškog orkerstra HRT-a kojim je ravnao maestro Siniša Leopold.

Nagrade i priznanja

Klapa Sveti Juraj HRM na obilježavanju Dvadesete obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Zagrebu
Klapa je sudionik 11. europskog festivala muških komornih zborova koji se održao u Mađarskoj u Pečuhu od 22. – 25. rujna 2006. kao i festivala dalmatinske klapske pisme u Kaštel Kambelovcu na kojem je na večeri “Kaštelanski dir” 2005. osvojila srebrenu kulu Cambi (drugu nagradu publike). Nominirana je i za diskografsku nagradu Porin 2005. u kategoriji klasične glazbe za najbolju izvedbu većeg komornog sastava, komornog ili simfonijskog orkestra ili zbora skladbom Ave Maria. 29. lipnja 2005. u HNK u Zagrebu klapi je dodjeljena zlatna plaketa s kadenom Mare nostrum Croaticum za iznimno očuvanje i promicanje nacionalnog, kulturnog, povijesnog i vjerskog dobra hrvatskog naroda u svijetu.

Osim već spomenutih priznanja, klapa “Sveti Juraj”- HRM je dobitnik brojnih priznanja i nagrada državnih i crkvenih institucija, udruga proizašlih iz domovinskog rata i mnogih drugih. (wikipedija)

www.tomislavnews.com/Obiteljski album B.A.