tomislavnews.com

FOTO/VIDEO: DANAS je obilježen Dan viničkog zajedništva, poslušajte nadahnutu propovijed don Ivana Ćubelića

Sedamnaestu godinu zaredom u Vinici se njeguje sjećanje na 283 žrtve ratova u proteklom stoljeću i žrtve svih ratova. Župa Vinica nalazi se u jugozapadnom dijelu općine Tomislavgrad, na samoj tromeđi Dalmacije, Bosne i Hercegovine, a danas je u obilježen je tradicionalni Dan viničkog zajedništva.

Taj prekrasni kraj, koji se naslanja na mitsku planinu Zavelim, opustošen je sustavnim raseljavanjem posljednjih sedamdesetak godina, uglavnom zbog odlaska ”trbuhom za kruhom”, ali i zbog političkih razloga, koji su onemogućivali bilo kakav razvoj toga kraja.
Danas, subota, 5. kolovoza, 2024. u Župi Vinica obilježen je Dan viničkoga zajedništva, koji se tradicionalno obilježava u prvu subotu mjeseca kolovoza. U 11 sati bilo je svečano Misno slavlje kojem je predslavio i propovijedao don Ivan Ćubelić, župnik Župe Dugopolje. Koncelebrirali su: mjesni župnik don Jakov Renić , bivši župnik don Ilija Drmić, župnik Župe Grabovica don Blaž Ivanda, svećenici porijeklom iz Vinice – mladi karmelićanin Ivan Mamić, Marijan ŠiŠko, te don Jakov Mamić, don Ante Kutleša, don Milan Sliško, don Luka Mamić, te don Ante Čipčić, bivši župnik Aržana.

Misno slavlje svojim je pjevanjem uveličao Zbor Župe Grabovica.

Prije početka misnog slavlja položeno je cvijeće i zapaljene svijeće ispred spomenika-ploče na kojoj su uklesana imena poginulih u prvom i drugom svjetskom ratu, te u Domovinskom ratu.
Obilježavanje Dana viničkog zajedništva uveo je bivši vinički župnik don Ilija Drmić prije 17 godina, kada je izgrađen i blagoslovljen spomenik s Oltarom života u znak sjećanja na sve Hrvate iz župe Vinice koji su poginuli u raznim povijesnim razdobljima i ratovima za hrvatsku državu i slobodu, u spomen na 283 žrtve stradale u proteklom stoljeću. Na Danu viničkog zajedništva okupljeni Viničani se prisjećaju svih poginulih i svih pokojnika, kao i svih živih Hrvata koji su potekli iz ove velebne kolijevke hrvatskoga naroda gdje god da se nalazili diljem svijeta, koji se na ovaj način jednom godišnje okupe iz svih sela, od Mijakova Polja, Zaljuti, Rošnjača, Podzavelima, Vinice i Pasiči. To je dan kada su zajedno u molitvi svi vjernici župe Vinice, gdje god živjeli.
Tako se i na ovogodišnjem obilježavanja, unatoč sparnom vremenu, okupio lijepi broj vjernika, kako onih koji žive u Vinici, tako i raseljenih i njihovih gostiju i prijatelja, koji su se zajedno poklonili i pomolili za sve stradale žrtve u ratovima i preminule župljane.
Nakon svete mise uslijedilo je druženje, pučko veselje na kojemu se častilo janjetinom i pićem, a zaorila se pjesma uz neizostavnu gangu.


www.tomislavnews.com/Zavičajno društvo Zavelim/Foto i video: Petar Škorić