tomislavnews.com

FOTO: Za Dan učitelja profesorice i profesori srednjih škola HBŽ putovali u Novi Sad i Beograd

Svake godine 5. listopada obilježava se Dan učitelja. Ove su godine tom prigodom djelatnici srednjih škola Hercegbosanske županije otputovali u Novi Sad i Beograd.

Dvodnevno putovanje započelo je u Novom Sadu gdje su djelatnici imali priliku vidjeti Petrovaradinsku tvrđavu i samo središte Novog Sada.
Glasovita Petrovaradinska tvrđava je jedinstveni simbol Novog Sada i jedna od najljepših i najočuvanijih tvrđava Europe. Građena punih 88 godina za vrijeme habsburške vladavine, ova je čvrsta utvrda kroz povijest pružala obranu od osmanskih osvajanja. Danas Petrovaradinska tvrđava svim putnicima pruža zanimljive sadržaje kao što su Muzej i Arhiv Novog Sada, podzemne vojne galerije, ateljei, hoteli i restorani. Međutim najprepoznatljiviji simbol Petrovaradinske tvrđave je njezina kula sa satom poznatijim kao ” Pijani sat”. Posebnost sata je u tome što su kazaljke zamijenile mjesta – velika kazaljka pokazuje sate, dok mala kazaljka pokazuje minute. Budući da je velika kazaljka pokazivala sate nekadašnji lađari na Dunavu i svi stanovnici mogli su jako dobro vidjeti koliko je sati. Nakon obilaska Petrovaradinske tvrđave uslijedilo je upoznavanje sa središtem Novoga Sada i slobodno vrijeme ostavljeno za šetnju, kavu ili kupovinu suvenira.

Drugi dan putovanja posvećen je obilasku Beograda. Naši profesori su mogli vidjeti glavne znamenitosti Beograda kao što su Hram Svetog Save i Kalemegdanska tvrđava. Kalemegdan je jedan od najprepoznatljivijih simbola Beograda odakle se pruža prekrasan pogled na ušće rijeka Save i Dunava. Kroz povijest je Kalemegdanska tvrđava imala veliki značaj u obrani Beograda, a zahvaljujući bijeloj boji utvrde na stijeni grad je nazvan “bijelim gradom”. Odatle i naziv kojeg danas poznajemo. Na Kalemegdanskoj tvrđavi nalazi se velik broj kulturnih znamenitosti od kojih su značajnije Sahat kula, spomenik Pobjednik, rimski bunar, vojni muzej itd.
Osim obilaska i upoznavanja Beograda djelatnici su imali i slobodno vrijeme koje su mogli iskoristiti na mnogobrojne načine, a sasvim sam sigurna da su ga svi dobro iskoristili. Do ponovnog susreta – zbogom!

Piše: prof. Matea Radoš/Gimnazija Marka Marulića Tomislavgrad

www.tomislavnews.com