Naši u svijetuTG Zanimljivosti

FOTO ZAPIS : Milan Radoš – od Melbourna do Hajdučkih vrata

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Daleka Australija više nije tako daleko kao nekada, ne po udaljenosti već po slobodi kretanja i dolaska u rodni kraj.

Svake godine sve je više naših iseljenika koji redovito i rado dolaze na godišnji odmor u rodni kraj. Ima onih koji svoje vrijeme iskoriste maksimalno kako bi ostvarili mnoge životne želje koje nisu ostvarene u mladosti. Tako je i sa Milanom, kojemu se u Australiji rodila velika želja popeti se do opjevanih Hajdučkih vrata. Vidjeti taj mitski krajolik Čvrsnice kojeg je poznavao samo iz literature.
Mijat Tomić, hajduci, Grabovica, taj prsten slobodnog prolaza na Čvrsnici bili su izazov ovom 72-godišnjem Omoljaninu prohodati tim stazama i bogazama stoljetne borbe slobodnog čovjeka. A kuriozitet je da za vrijeme godišnjeg odmora na rodnoj grudi bude ostvaren san dugo sanjan, uvjeri se u ljepotu koja se samo može sanjati. Čvrasnica tako surova, a tako mila i topla. Planina koju moraš poštovati, a koja ti pruža i nudi svu čaroliju kako bi zadovoljio sve čari oka. Kud god pogledom zirneš ostaješ opčaran zadivljujućom ljepotom planinskog pejzaža.

Za onoga kojemu je gradska vreva svakodnevnica melbournskih ulica, doručkovati na jednom od brežuljaka Čvrsnice s pogledom na prostranu kotlinu punu raznovrsnog planinskog cvijeća koje se umiva u jutarnjoj rosi je neponovljiv doživljaj. Doživljaj koji se pamti i nosi cijeli život. Ostvareni san osvajanja Hajdučkih vrata bit će tema mnogih razgovora među našim iseljenicima. Neka tako bude.
A Milanu i meni, vjerujem, svaki naš novi razgovor bit će ista tema – hajdučka!

Objava je Omolje. com