tomislavnews.com

FOTO : Znaju li gosti iz Kine da je ime njihove zemlje upisano na spomeniku gastarbajteru u Tomislavgradu?

copyright@tomislavnews.com

Ovogodišnji Sajam gospodarstva u Mostaru bit će otvoren je  9. travnja , a zatvara se do 13. travnja, 2019. godine, a zemlja partner ove godine je Kina, kojoj je ovo drugi put da je partner na ovom velikom gospodarskom sajmu.

Uz to što je zemlja partner, NR Kina je posljednjih nekoliko godina jako prisutna ne samo na Mostarskom sajmu, nego u cijeloj regiji, a kineski premijer sa stotinama kineskih gospodarstvenika upravo je u radnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Namjera ovoga posjeta, ali i kineskih gospodarstvenika  na Sajmu gospodarstva jest predstaviti svijetu svoja dostignuća, ali i  ispitati mogućnosti ulaganja kapitala na ovom području, što bi i svakoj zemlji, županiji, općini  trebalo biti zanimljivo i poželjno nekako doći do kineskog kapitala.

Znam da sve ovo znate, a znate li da je u podnožju spomenika gastarbajteru, podignutom  13. kolovoza, 2012. godine,   na autobusnom kolodvoru u Tomislavgradu, uklesana KINA?!

Naime, pored nekoliko zemalja: Njemačka, Austrija, Švicarska…u koje su od davnina odlazili na rad Duvnjaci, piše i KINA? (Doduše, slova su već malo izblijedjela, ali se jasno čita)

Prije pet godina pitali smo i idejnog začetnika podizanja spomenika gastarbajteru , novinara Petra Miloša (sada pokojnog) i u Općini Tomislavgrad kao nositelju radova postavljanja spomenika, ali i još neke osobe po kojem su pravilu izabrane zemlje koje su napisane u velikom krugu, što bi trebalo predstavljati zemaljsku kuglu,  oko spomenika.

Miloš nije znao odgovor, rekao je kako je i on pitao neke ljude koji mu nisu znali reći, recimo, zašto Kina kada Duvnjaci nikada nisu išli raditi u tu daleku zemlju. Mi smo u općini dobili neki neodređeni odgovor, kao to je nešto vezano za neko zemljopisno, geografsko određenje, uglavnom nismo dobili neki logičan odgovor zašto Kina na spomeniku u Tomislavgradu. Neki su se šalili kako je to u znak zahvalnosti jedinome Kinezu u gradu koji je imao trgovinu. Nedavno je i on zatvorio trgovinu i iselio iz Tomislavgrada, kako je rekao, jer Duvanjke i Duvnjaci kupuju samo skupu robu.

E, sada bi nam dobro došao kineski kapital, uz odgovor na gornje pitanje kako je netko bio vizionar i znao kako će Kinezi kad tad posjetiti Tomislavgrad i vidjeti spomenik na kojemu piše velikim slovima KINA, što ću prevagnuti u njihovom odluci da ovdje ulože kapital.

Osim toga, čuli ste kako kineski premijer Li Keqiang (podsjećamo da se i onaj Kinez što je donedavno imao trgovinu u Tomislavgradu zvao Li!) voli povijest i raduje se posjetu Dubrovniku, a u kraljevskom gradu povijesti za pripovijest. Pa neka Lija premijer Plenković nekako nagovori posjetiti i Tomislavgrad, bilo bi to ispunjenje brige u Hrvatima u B i H, samo neka dođe, ostalo je naša briga!

Zato neka duvanjski političari i gospodarstvenici dovedu Kineze iz Mostara, a zašto ne i ove što su uz premijera u Hrvatskoj, neka vide spomenik i neka, brate, ulože kapital u kraljevski grad, jer smo im davno stavili reklamu, i to na spomenik!

www.tomislavnews.com