tomislavnews.com

Genijalac iz Zadra: Učenik pao dva razreda, a sada podučava profesore!

!‘Zahvalan sam profesoru Filipu Torbarini koji me uveo u izradu električnog automobila’, kaže Valentino

Naš Valentino, učenik prvog razreda, objašnjava profesorima i studentima zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva kako se izrađuje električni automobil, pokazuje im rješenja. I naši profesori u školi, diplomirani inženjeri, od Valentina pitaju savjet kako da nešto naprave.

On je jednostavno genij – tim je riječima Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića iz Zadra, opisao Valentina Raspovića, učenika prvog razreda u usmjerenju autolimara.

Dobio treću priliku

Da može, škola bi malom genijalcu već dala maturalne svjedodžbe, jer sve zna, i to svjedodžbe za tri usmjerenja. Osim u autolimariji, briljantan je u automehatronici i elektroinstalacijama. U školi, jednoj od najopremljenijih u Hrvatskoj, radio je na prvom električnom automobilu, a nedavno su predstavili i prvi solarni automobil.

“Slava” je Valentinu čudna. Njega su, naime, svi “otpisali” već u osnovnoj školi, kad je pao sedmi razred, i ubrzo u srednjoj, jer je ponavljao i prvi razred. Nakon što je iz šest predmeta pao prvi razred u srednjoj školi u Biogradu, upisao se u strukovnu školu u Zadru.

Roditelji su i to jedva dopustili. Valentino živi u Debeljaku, mjestu 15-ak kilometara udaljenom od Zadra, ima dva mlađa brata i mlađu sestru, a školovanje u Zadru treba plaćati.

– Ipak su me pustili, dali su mi treću priliku. Zaista, u osnovnoj školi u Sukošanu mi baš nije išlo, više sam volio raditi nešto nego držati knjigu u ruci. Tako sam iz četiri predmeta pao sedmi razred. Ipak, znao sam što želim: upisati usmjerenje mehatroničara u Zadru. No, na kraju osmog razreda morao sam na popravni iz engleskog i poslije više nije bilo mjesta za upis u mehatroničare. Tako sam srednju školu upisao u Biogradu, usmjerenje plinoinstalater – priča Valentino.

Njegov otac u Debeljaku ima servis za popravak brodova, pa Valentino od malih nogu nije izlazio iz radionice i u školovanju se samo htio “dočepati” posla u radionici. Mislio je da je u Biogradu konačno dobio priliku.
Da im to propisi dopuštaju, u školi bi već izdali maturalnu svjedodžbu prvašu Raspoviću
– Bili smo plinoinstalateri, ali nije bilo nikakvih projekata za rad u radionici. Dali bi nam da radimo ogradu za školu, ili komad željeza i pilu. Ništa. Bio sam razočaran, a roditelji su mi govorili da sam lijen i da ne znaju što će sa mnom – priča Valentino, koji je taj razred ponavljao.

Ponovno je krenuo u prvi srednje, ovog puta u Zadar, u autolimare u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića. U mehatroničarima nije bilo mjesta za nekoga s njegovim ocjenama.

– Ovdje su radionice opremljene i puno radimo. No, najzahvalniji sam profesoru Filipu Torbarini, on je bio oduševljen onim što sam u radionici pokazao da znam, nekim mojim idejama, rješenjima… On me “uvukao” u projekt izrade električnog automobila i povjeravao mi poslove. Znam da mogu, valjda je falila prava prilika – kaže Valentino Raspović, koji je u dobi od 11 godina konstruirao automobil na tri kotača. U školi je sada briljantan.

Dvostruki ponavljač sada daje savjete svojim profesorima.
——-

Razvijati talente kroz sustav
– Valentina smo otkrili kada smo radili električni automobil. Na domišljat način je riješio sve probleme oko sklapanja, pokazao fenomenalno znanje iz automehatronike i elektromehanike, iako se školuje za autolimara.

Takvoj djeci treba dati priliku da se razvijaju, uočiti njihove talente. Upravo je njegova priča primjer kakav treba biti model strukovnog obrazovanja – kaže ravnatelj Tomčić.
Slobodna Dalmacija/TN