tomislavnews.com

HKUD “Fra Jozo Križić”: Osvrt na Roško kulturno ljeto 2024. i zahvale

Za nama je još jedna uspješno završena i održana manifestacija Roško kulturno ljeto 2024.Ja neću puno, o svemu je već puno lijepog rečeno, napisano, izgovoreno kako od strane gostiju pristiglih sa svih strana tako i od domaćih.

– Prvi događaj koji je obilježio našu manifestaciju je Akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija je to gdje želimo kako sami darivati nešto dragocjeno za druge, tako i potaknuti druge na uključivanje, jer krv je jedino što se ne može umjetno stvoriti i napraviti. Potrebno se odlučiti, darivati i time spasiti nečiji život, jer što ima veće nego darivati nešto od sebe kako bi spasio nepoznatu osobu.Hvala svima koji su se odazvali akciji (12 doza je prikupljeno za Županijsku bolnicu Livno), svima koji su htjeli ali iz objektivnih razloga nisu mogli, i poticaj svima za ubuduće na uključivanje..
– Drugi dan manifestacije “Dječji dan” okupio 122 djece koja su se natjecala u različitim disciplinama prilagođenim njihovom uzrastu sve pod stručnim vodstvom našeg Antonia Šimića kojem i ovi putem zahvaljujem na strpljivosti i radu s djecom. Moram napomenuti kako je brojka od 122 djece samo brojka djece od 3-12 godina koja su sudjelovala u igrama. Broj je znatno veći ako uzmemo u obzir djecu mlađu od 3 ili stariju od 12.godina.Bio je to dan pun dječje radosti i veselja, dan osmišljen samo za njih, djeca su naša budućnost, želimo ih vezati za svoj kraj, svoje običaje, za naše tradicionalne vrijednosti.Uživala su djeca ali i roditelji, bake , djedovi, i svi ljudi dobre volje.Kako su kod nas svi pobjednici tako su svi nagrađeni zlatnim medaljama.
– Treći dan manifestacije “10.Memorijlani malonogometni turnir u čast pok.Fra Marka Jukića”.Desetu godinu zaredom organiziramo turnir u čast pok.fra Marka Jukića čovjeka koji nas je zadužio svojim životom i djelima , dok smo mi živi koji smo ga poznavali i s njim surađivali do tad će i ovaj turnir i uspomena na njega živjeti u našim srcima. Cilj nam je prenijeti na mlađe generacije koje ga nisu upoznale kako je jednom u Roškom Polju živio fratar koji se cijeli davao za puk, za župu od najmlađih do najstarijih..Imao je lijepu i srdačnu riječ za svakoga. Čovjek koji je uvijek bio tu za nas, jedan od osnivača našeg HKUD-a, i zato je zauvijek u našim srcima. Prije početka turnira župnik fra Mladen Rozić se kod mjesta stradanja pomolio za pok.fra Marka, potom blagoslovio sve nazočne i onda se odigrao turnir na kojem je sudjelovalo 6 ekipa i dvije ekipe djece u revijalnom dijelu. Pobjednici 10.Memorijalnog turnira je ekipa Lepuva.
– Četvrti dan manifestacije je središnji događaj Roškog kulturnog ljeta, a to je 16.Međunarodna smotra folklora koje je okupila 11 kulturno-umjetničkih društava iz BiH i republike Hrvatske.Nastupili su HKUD”Fra Jozo Križić” Roško Polje, KUD”Vinica” Varaždinska županija, HKUD “Ramska tradicija” Rama, HKUD”sv.Ante “CIM, Dramska sekcija KUD-a “Napredak” iz Knina, ŽPS”Ivančice” Kupres, KUD”Metković” Metković, Hrvatska duvanjska baština” Tomislavgrad, ŽVS HKUD-a “Didak” Gradnići i HKUD “Dubrave” Aladinići.Na pozornici pod velikim šatorom prikazan je uistinu bogat kulturno-umjetnički program, raskoš nošnje i plesova iz svih krajeva gdje Hrvati žive i njeguju svoju tradiciju.
· Važno je spomenuti kako smo potpisali sa KUD-om Vinica iz Varaždinske žuapnije Sporazum o prijateljtsvu i suradnji.Poslije nastupa skupina uslijedio je nastup TS “Mediteran” i bogata tombola koju smo pripremili.Fešta se nastavika do jutarnjih sati.
· Peti dan manifestacije je upriličen Turnir tradicijskih sportova koji je također okupio veliki broj natjecatelja .Natjecalo se u bućanju i bacanju kamena s ramena.Zanimljivo je kako u bućanju imamo i ženske ekipe koje se ravnopravno natječu s muškim kolegama.Ovaj turnir je uvijek u ležernoj i opuštenoj atmosferi, a tako je bilo i ove godine.
· Pobjednici u bućanju su braća Beljan:Darko i Stipe te Damir Gačić.Pobjednik u bacanju kamena s ramena je Kiki Križić.Ovime je završena manifestacija Roško kulturno ljeto koje je okupilo nekoliko tisuća ljudi.Događaj je to koji je davno prešao granice naše općine i županije, i koji je jedan od tri najvažnija kulturna događaja na području naše županije.
Nije lako kroz sve ove godine bilo doći do ove razine, a neće biti lako ni ubuduće. Ekipa koja stoji iza svega nije velika i trebat će nam pomoć za dogodine u volontiranju. Ovdje želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji. Svim sponzorima od ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ, općine Tomislavgrad do svih naših dragih sponzora koji nas prate svake godine. Hvala našim medijskim pokroviteljima koji su doprinijeli da se glas i slika o našoj manifestaciji čuju u svijet, a to su PRO TV, radio Tomislavgrad, portali tomislavcity i tomislavnews. Hvala svim mojim domaćicama koje su se brinule za goste, ekipi koja je uskočila tijekom dana za binu, bračnom paru koji je pomogao prije tradicijskih sportova. Imena ne nabrajam kako ne bih nekoga zaboravila. Hvala svim mojim članovima, hvala našoj djeci iz KUD-a koji su se rado odazvali čišćenju. Još jednom hvala svima na savjetu, preporuci, dobronamjernoj kritici. Mi ostajemo čvrsto na zemlji i ako Bog da nastavljamo dalje, objava je HKUD “Roško Polja”
www.tomislavnews.com