Uncategorized

HOĆE LI DJECA i osobe oboljele od dijabetesa tip 1. u HBŽ uspjeti nabavljati senzore za kontinuirano mjerenje šećera?

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

 

Danas u Zavodu za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije održan je sastanak na kojem su nazočili članovi županijske udruge Krug roditelja djece oboljelih od dijabetesa tip 1 i osoba sa dijabetesom tip 1 sa ravnateljem zavoda g. Antom Bakovićem.
Članovi županijske udruge Krug su tražili sastanak sa ravnateljem da se razgovara o pitanjima koji muče ovu populaciju. Između ostalog bilo je razgovora o nabavci kontinuiranih mjerača u krvi koji bi olakšali život djeci oboljeloj od dijabetesa tip 1 i odraslih osoba s dijabetesom. Ravnatelj zavoda g. Ante Baković je već upoznat koliko je neophodno nabaviti kontinuirane mjerače šećera ( senzore) pogotovo za djecu jer bi im se tako olakšala bolja regulacija bolesti. G.Baković je rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se što prije riješi pitanje nabavke senzora. Dogovoreno je da bi bio najzgodniji način putem refundancije troškova nabavke senzora.
Na ovom sastanku razgovaralo se i o nedovoljnom broju mjesečno dobivenih trakica za mjerenje šećera u krvi. Ovo sad što djeca dobivaju od zavoda pokriva samo 5 dana u mjesecu i to je malo. Uz korištenje senzora za mjerenje šećera u međustaničnoj tekućini i 50 trakica mjesečno bilo bi dovoljno za dobru regulaciju bolesti.
Ravnatelj zavoda se interesirao i za nabavku inzulina, iglica i panceta. S nabavkom inzulina nismo imali problema osim inzulina Tresibe koji se trebao plaćati, ravnatelj nas je izvjesio da se od 1.6. 2020. godine i on nalazi na listi lijekova.
Veliki je problem što zavod ne pokriva dovoljno za nabavku igala i lanceta jer su oboljelima smanjeni troškovi za nabavku istih. G. Baković je obećao da će se raditi na tome da se osiguraju veća sredstva za nabavku igala i lanceta.
Razgovaralo se i o nabavci Glukagon injekcije koja je neophodna u kući svake osobe s dijabetesom u slučaju niske razine šećera u krvi gdje može doći do dijabetičke kome. Naime injekciju Glukagona osoba s dijabetesom kupuje o vlastitom trošku a cijena je 50 KM . Ravnatelj zavoda je obećao da će odmah riješiti nabavku injekcija putem izdavanja jednokratne novčane pomoći.
Članovi udruge su bili zadovoljni susretljivošću g. Bakovića i njegovim zanimanjem za probleme djece i osoba oboljelih od dijabetesa tip 1. Pozvao nas je na još užu suradnji i rekao da uvijek stoji na raspolaganju udruzi Krug.
Nadamo se da smo otvorili ovim sastankom jednu zajedničku suradnju na obostrano zadovoljstvo.
Županijska udruga oboljelih od dijabetesa Krug Livno.

www.tomislavnews.com