tomislavnews.com

HVIDR-a HVO H-B TOMISLAVGRAD održala VII. sjednicu Predsjedništva, objavljujemo zapisnik sa sjednice

ZAPISNIK SA ODRŽANE VII. SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA UDRUGE HVIDR-a HVO H-B TOMISLAVGRAD

Sastanak održan 04. studeni u 18 sati u Tomislavgradu, na kojem su nazočili svi članovi predsjedništva.

Dostavljen je i usvojen dnevni red te zapisnik sa VI. sjednice Predsjedništva Udruge HVIDR-a HVO H-B Tomislavgrad.

Dnevni red:

– sportske igre ratnih vojnih invalida

– izgradnja prostora

– stambeno zbrinjavanje

– razno

AD.1

Predsjednik Udruge Stipe Braovac nazočne je upoznao sa informacijom o sudjelovanju članova Udruge HVIDR-a HVO HB Tomislavgrad u Drveniku u Republici Hrvatskoj gdje su održane XX športske igre invalida Domovinskog rata HVO Herceg Bosne te na 25. Svehrvatskim športskim natjecanjima invalida Domovinskog rata /25. SŠNIDR/ u Makarskoj.

AD.2

Po drugoj točki dnevnog reda predsjednik je nazočne upoznao o izgradnji prostora koje je Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata HVO HB Tomislavgrad dobila na korištenje od Uprave za pitanje branitelja HBŽ .

Radi se o prostoru od 74 m2 u roh bau sustavu koji treba cjelokupno uraditi i opremiti a čija će buduća namjena biti za rad i druženje članova ove udruge.

Za tu svrhu od Središnjeg državnog ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske je dobiveno 20 000 kuna ,od općine Tomislavgrad 5 000 KM, Jure Krstanovic ( Stridon ) je donirao 1 000 KM, Tomislav Bagaric iz Omolja 1 000 KM i Jakoslav Matic iz Borcana 1 000 eura.

Radovi u tom iznosu su povjereni tomislavgradskoj tvrtki Moj –Dom.

Za završetak cjelokupnih radova i opremanju prostora zahtjevi za financijsku podršku su upućeni prema Upravi za pitanje branitelja Hercegbosanske županije i Vladi Hercegbosanske županije.

Po ovoj točki , predsjednik je izvijestio da je podrška iskazana od strane Predsjedništva Zajednice Udruga HVIDR-e Hercegbosanske županije.

AD.3

Predsjedništvo Udruge HVIDR-a HVO H-B Tomislavgrad podržava stambeno zbrinjavanje branitelja i raspisani Javni oglas od strane Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije a ne prema važećem Pravilniku kojeg je na prijedlog koordinacije Udruga Hercegbosanske županije usvojila Vlada ove županije.

Uvažavajući svu braniteljsku populaciju te posebno obitelji poginulih i nestalih branitelja HVO-a , prema važećem pravilniku veća prava i bodovnu razliku pri dodjeli sredstava za stambeno zbrinjavanje imaju dobitnici ratnih odličja nego stradalnici Domovinskog rata (RVI).

Stoga su usvojili zaključak kojim zahtijevaju izmjenu Pravilnika a od ranije je poznat stav Predsjedništva Zajednice Udruga HVIDR-e Hercegbosanske županije koji ne podržavaju rad dosadašnje koordinacije Udruga Hercegbosanske županije, čime se traži promjene u radu same koordinacije ili će u protivnom doći do istupanja iste iz rada koordinacije Udruga.

Ukoliko se ne podrži zahtjev za izmjenom Pravilnika, Predsjedništvo je jedinstveno da Povjerenstvo za odlučivanje o dodjeli financijskih sredstava za stambeno zbrinjavanje čine članovi HVIDR-e sa prostora Hercegbosanske županije.

Predsjedništvo Udruge HVIDR-a HVO H-B Tomislavgrad je stava da stoje iza spomenutog zaključka te inzistiraju da se formira nova Koordinacija Udruga Hercegbosanske županije sa ravnomjernom zastupljenosti članova i predstavnika braniteljskih udruga iz Tomislavgrada , Livna i Kupresa.

Od Uprave za pitanje branitelja HBŽ zahtijevaju izradu registra donacija sa svom pomoći koju su pojedinci dobili tako da se „zna“ tko je što dobio od materijala za stambeno zbrinjavanje.

AD.4

Pod točkom razno razgovaralo se o trenutnoj situaciji u Hercegbosanskoj županiji gdje je iskazana ogorčenost na ne formiranju Vlade ove županije što iz mjeseca u mjesec nosi određene propuste za njene građane te o problematici vezanoj za ŠGD Hercegbosanske šume Kupres gdje zahtijevaju uključivanje relevantnih istražnih institucija.

PREDSJEDNIK UDRUGE HVIDR-a HVO H-B TOMISLAVGRAD

​ STIPE BRAOVAC

www.tomislavnews.com/ UDRUGA HVIDR-a HVO H-B TOMISLAVGRAD/FB