tomislavnews.com

INTERVJU: Stipe Vučur, porijeklom iz Tomislavgrada, uspješan nogometaš austrijskog prvoligaša

Nakon što je potpisao ugovor s Wacker Innsbruckom, Stipe Vučur stigao na odmor u Tomislavgrad, u Seonicu

I dok su austrijske novine ovoga tjedna pune napisa i fotografija  21-godišnjeg uspješnog nogometaša duvanjskih korijena, Stipe Vučura, a vezano za njegov uspješan transfer iz austrijskog drugoligaša NK Lustenauna u prvoligaša Wacker Innsbrucka, Stipe se zaputio u Tomislavgrad. Čim je stigao na odredište, u svoju kuću- kuću svojih roditelja u Seonici, Stipe  se, kako je i obećao, javio Uredništvu našega Portala, pa smo s njim napravili zagovor, a potom se uputili u šetnju Tomislavgradom. U društvu sa Stipom bio je  njegov prijatelj  Ante Radoš iz Crvenica.
{gallery}stipe-vucur-tg{/gallery}
Stipe, prije dva dana  potpisao si ugovor s austrijskim prvoligašem. Zašto su austrijski mediji  tomu posvetile toliku pozornost?

Meni su inače skloni austrijski mediji, ali ovoga puta je bilo nekoliko klubova u igri oko moga prelaska  iz NK Lustenau u neki drugi klub. Na kraju su ostala dva prvoligaša s ozbiljnim ponudama, a ja sam odabrao Wacker Innsbruck.

Što je prevagnulo, veći iznos, povoljniji uvjeti ili…?

Od svega pomalo, ali meni je najvažnije bilo da znam kako ću u ovomu klubu imati više prostora za igru, za dokazivanje, jer sam ja mlad igrač koji se treba dokazivati, a u Wackeru ću imati prigodu za to.

Možeš li reći o drugim uvjetima?

Ma ne bih o tomu, o samom iznosu transfera, ali sam odmah dobio stan i auto od kluba, a zadovoljan sam i sa svim ostalim uvjetima, toliko o tomu.

Ima li u novom klubu igrača s prostora bivše države?

Koliko znam nema, kažu da sam porijeklom  jedini „Balkanac“ u klubu, a ja se lako uklapam u novi društvo, tako da s tim neću imati problema.

Na kojoj poziciji ćeš igrati?

Ja sam stoper i tu se najbolje snalazim.

Hoće li ti bit teško odvojiti se od obitelji: roditelja, brata i sestre?

Neće, jer sam ja već dulje vrijeme odvojen od njih, sad će mi biti čak i bliže nego dok sam igrao u Lustenau. Profesionalac sam, imam dva puta dnevno treninge, dakle, nema praznog hoda, nemam kada razmišljati o drugim stvarima. Uostalom, već sam navikao „sam se brinuti o sebi“, pa ipak, kad dođem kod roditelja, to je nešto najljepše.

A djevojka, gdje će biti ona?

U mom srcu, uvijek  uz mene!

Stipe, sad ćemo  se malo osvrnut na početak tvoje karijere, kad si počeo igrati i gdje si sve igrao?

Nogomet sam počeo igrati od pet godina, dakle, prije nego sam pošao u školu najdraža zabava mi je bila lopta i šutiranje na gol. Počeo sam igrati u klubu SSK , mali klub u jednoj četvrti Salzburga u kojoj sam tada živio. S desetak godina sam prešao u WÜSTENROT SALZBURG , sadašnji RED BULL SALZBURG . Tu sam prošao njihovu školu nogometa, a sa 17 godina sam otišao na posudbu u SV SEEKIRCHEN (3 austrijska liga). Tu sam igrao godinu dana. Nakon toga sam opet otišao na posudbu u USK ANIF (3 austrijska liga). Pola godine poslije kupio me FC LUSTENAU, gdje sam bio do prije neki dan, do prelaska u Wacker Innsbruck.

Prate li utakmice tvoji roditelji i imaš li njihovu podršku?

Cijela moja obitelj, dakle: otac Ante, majka Lidija (rođena Braovac iz Stipanjića), sestra Marijana, brat Ivan, malo mlađi od mene i isto igra nogomet, prate svaku moju utakmicu, bilo na stadionu, bilo na televiziji,a često i putuju sa mnom. Od prvoga dana imam njihovu punu podršku, dok nisam imao vozački stalno su me vozili i na treninge i na utakmice i stvarno sam im zahvalan na svemu što su dali i daju za mene i moju karijeru.

Imaš li uzora u nogometu, koji ti je omiljeni klub?

Moj uzor u nogometu je C.Ronaldo, a omiljeni klub mi je Real Madrid.

Što bi želio postići u karijeri nogometaša?

Kao i svaki mladi čovjek, nogometaš, želim, prije svega, biti zdrav, da se ne ozlijedim i da igram. A najveća želja u karijeri, trenutno: da zaigram u Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji!!! Da me pozovu braća Kovač u mladu reprezentaciju , jer mogu igrati još godinu dana za mladu reprezentaciju. Mislim da bih mnogo dao u tom sastavu, eto, to bi mi bilo ispunjenje snova.

Koliko često dolaziš u Tomislavgrad i koga od rodbine imaš u Tomislavgradu?

Dolazim u Tomislavgrad kad god mogu. Evo i sada sam došao desetak dana, dok ne počne nova nogometna sezona 2013./2014.Mogao sam otići na odmor bilo gdje, ali ovdje se najbolje odmorim, najugodnije osjećam. Obvezno dolazim za Božić, Uskrs, Gospojinu, a i svaki produženi slobodni vikend koristim doletjeti ovdje. U Tomislavgradu imam mnogo rodbine, od najbližih imam dvije bake, ujku i ujnu, te dvije tetke i dva tetka.
A i prijatelja imam jako mnogo, pa mi ovdje nije dosadno. Je, bude mi malo pohladno kad tek dođem u praznu kuću u Seonici, kao što mi je bilo ovaj put, ali brzo se ugrije!

Gdje izlaziš kad dođeš u Tomislavgrad?

Budem u svim klubovima, kafićima u Tomislavgradu, da ih ne nabrajam, budem u seoskom kafiću, ima me svugdje. Ovdje nadoknadim manjak slobodnog vremena u Austriji, ovdje napunim baterije, pa se odmoran i pun energije vratim na igralište.

Kako saznaješ što se događa u Tomislavgradu kad se vratiš u Austriju?

Cijelu moju obitelj zanima sve što se ovdje događa. Nije problem biti informiran pokraj ove nove tehnologije, telefona, mobitela, interneta. A svi mi, redovito pratimo i vaš i naš Portal Tomislavnews.com, tako da ne oskudijevamo u informacijama iz Tomislavgrada.

Tekst i foto:www.tomislavnews.com/Ljuba Đikić