tomislavnews.com

IRENA ORLOVIĆ, duvanjska-roška nevista, otvorila “Harfu”, prvu privatnu osnovnu školu u Splitu

Od ovog lipnja u Splitu se pokreće prva privatna osnovna škola. Sve je više roditelja koji, nezadovoljni sporim, strogim i često kompliciranim sustavom školstva, traže alternativu.

Ova bi im ustanova, kaže osnivačica škole Irena Orlović, baš to trebala omogućiti. Irena je vlasnica i urednica izdavačke kuće, uspješna poduzetnica, te nagrađivana autorica projekta “Pametnica”.

Pojašnjava kako je privatna škola “Harfa” temeljena na neuroznanosti, a uz fundamentalne vještine, učenici će u njoj stjecati i vještine novog doba koje se temelje na socio-emocionalnom razvoju, i to zahvaljujući istraživačkom konceptu predavanja u kojima su učitelji u ulozi motivatora.

– Škola se prostire na 3000 metara četvornih, u području Samostana svetog Ante. Interijer na dvije etaže potpuno je prilagođen djeci, a obuhvaća veliku moderno dizajniranu učionicu i atrij samostana, dok vanjski prostor, koji će se često koristiti za nastavu u prirodi, uključuje veliku zelenu površinu oplemenjenu maslinikom i vrijednim spomenicima – tvrdi Irena.

Upisi započinju u lipnju, a što se učenika tiče, upisuju se đaci spremni za prvi razred osnovne škole.

MAKSIMALNO 18 UČENIKA
– Upisujemo 15 do maksimalno 18 učenika, koji će raditi na projektima u grupama od četvero do šestero djece. Roditelji splitskih školaraca već odavno prepoznaju važnost izbora kad je obrazovanje u pitanju i žele drugačiji pristup, tako da su jedva dočekali da se u Splitu otvori jedna ovakva škola – potvrđuje nam Orlović. Jedan od velikih plusova je što će đaci ove škole pohađati cjelodnevni boravak od osam do 16 sati.

– U prijepodnevim satima imat će nastavu, a u popodnevnima će pohađati kreativne radionice u kojima će učiti svoje znanje izražavati kroz različite umjetnosti: filmsku, likovnu, dramsku… Neće imati domaće radove jer je naš cilj da djeca u popodnevnim satima provode korisno vrijeme sa svojim roditeljima i grade međusobni odnos. Ako bude potreban dodatni rad s djecom, to ćemo osigurati u sklopu cjelodnevnog boravka, a roditelji će biti oslobođeni tereta domaćih radova – obrazlaže Irena.

Ova koncepcija temelji se na inicijativi “Schule im Aufbruch”, koju je utemeljio njemački neurobiolog prof. dr. Gerald Hüther u svrhu reformiranja odgojno-obrazovnog sustava na temelju spoznaja iz neuroznanosti.

– Modeli učenja u kojima učenici pasivno uče činjenice i citiraju ih izvan konteksta nisu više dovoljni jer mozak pamti ono što mu je važno. Neuroznanost je dokazala da ako želimo da djeca usvajaju nova znanja, znanju treba dati neko značenje, a da bi ga mozak razumio, treba uključiti i njegove emocionalne dijelove. Kroz socio-emocionalne programe učenici imaju priliku izraziti svoje emocije, naučiti suosjećati, prihvaćati različitosti, osjećati okolinu u kojoj žive i najbolje razviti svoje potencijale za ono što se u svijetu može otkriti i stvoriti – objašnjava naša sugovornica.

BEZ FOKUSA NA OCJENE
Škola “Harfa” prati važeći kurikulum Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali kroz posebno strukturirane nastavne programe, projektni rad i iskustveno usvajanje znanja.

Umjesto fokusa na ocjene, učenici će dobivati i feedback za svoja postignuća, a uz intelektualne sposobnosti pažnja će biti usmjerena i na socio-emocionalnu komponentu. Osim učitelja, povratnu informaciju davat će i učenici jer će imati priliku reći što su doživjeli tijekom svakog projekta te će svako jutro razgovarati međusobno o ciljevima koje žele postići toga dana.

Na školskom rasporedu bit će i komunikacijske i prezentacijske vještine, izgradnja pozitivne slike o sebi, kojima će se djecu učiti razvijati emocionalnu inteligenciju kao nužnu životnu vještinu.

Bit će omogućen pristup igrama, videomaterijalima i digitalnom sadržaju za učenje, obrazovat će se u području grafičke, filmske, dramske i glazbene umjetnosti do te mjere da će, primjerice, sami snimati edukativni video, pisati svoju knjigu ili dramsko djelo, za koje će nakon toga osmisliti i promociju. I za kraj, važna informacija – školarina iznosi 32 tisuće kuna.

www.tomislavnews.com/Slobodna Dalmacija