HrvatskaTG Kultura/Zabava

Izložba Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad gostuje na Kaštelanskom kulturnom ljetu

U okviru programa Kaštelanskog kulturnog ljeta, 4. srpnja u 20,30 sati u kaštelu Vitturi bit će otvorena izložba Afrička zbirka franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

Ova zbirka nastala je dugogodišnjim radom misionara na prikupljanju predmeta tradicionalne afričke kulture. Većina predmeta potječe s područja naroda Luba koji je najbrojnija etnička skupina u DR Kongu.
Zbirka sadrži preko 1.000 eksponata, 10.000 fotografija i 10 sati videozapisa, a od 2013. sastavni je dio stalnog postava franjevačkog muzeja Tomislavgrad. Sadržaj zbirke čine razne drvene skulpture, maske, tradicionalni glazbeni instrumenti, razni uporabni predmeti, nakit, oruđe i oružje, minerali i slike.

Osim njih, u zbirci se također nalaze predmeti organskog porijekla, tj. razni predmeti koji su napravljeni od kože, kostiju i rogova afričkih životinja, a u svakom slučaju najatraktivnija je zmijska koža od pitona duga 8 m.

Posebnu grupu čine predmeti koji se vežu uz Katoličku crkvu i djelovanje misionara, a svojom ljepotom posebno se ističu predmeti napravljeni od poludragog kamena malahita i bjelokosti.

Kustos izložbe je Stipan Dilber, a dosad je gostovala u više muzeja u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
Izložbu će biti moguće razgledati u polivalentnoj dvorani kaštela Vitturi od 4. do 31. srpnja, javlja Fena.

www.tomislavnews.com