HB ZupanijaTG Politika

IZVJEŠĆE 13. sjednicE Vlade Hercegbosanske županije: Osigurana financijska sredstva za povećanje novčane naknade razvojačenim braniteljima

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Danas je održana 13. sjednica Vlade Hercegbosanske županije.

Osigurana financijska sredstva za povećanje novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima

Na samom početku sjednice Vlada Hercegbosanske usvojila je na prijedlog Uprave za pitanja branitelja Hercegbosanske županije Uredbu o izmjeni Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi razvojačenim braniteljima Domovinskog rata. Naime na prijedlog Uprave za pitanja branitelja i stradalnika Hercegbosanske županije, izmjenama i dopunama Proračuna HBŽ za 2024. godinu, povećana su sredstva za isplatu novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima iz razloga što je planirano povećanje novčane egzistencijalne naknade sa 5,00 KM na 6,00 KM mjesečno. Povećanje je planirano zbog sve većih troškova života koje pogađa i pripadnike braniteljske populacije, od kojih su razvojačeni branitelji bez ikakvih primanja u najtežem položaju, stoji u obrazloženju ove Uredbe.

Vlada je utvrdila Izvješće o izvršenju Proračuna Hercegbosanske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. godine; Ukupno ostvareni konsolidirani prihodi i primitci financiranja na dan 30. lipnja 2024. godine iznose 52.870.516,00 KM, što je za 11,03% ili u apsolutnom iznosu 5.250.646,00 KM više u odnosu na isto izvještajno razdoblje prethodne godine stoji uz ostalo u Izvješću koje je upućeno u daljnju skupštinsku proceduru.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o listi lijekova koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja Hercegbosanske županije (Pozitivna lista lijekova HBŽ).

Uskoro Javni poziv Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša za projekte iz oblasti zaštite okoliša

Vlada Hercegbosanske županije danas je dala suglasnost na Program utroška sredstava Ministarstvu graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša. Ovim Programom utvrđuju se uvjeti i kriteriji za provođenje Javnog poziva za dodjelu namjenskih sredstava planiranih u Proračunu Hercegbosanske županije za 2024. na poziciji Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša „Ostale potpore – sredstva za zaštitu okoliša“ u iznosu od 420.000,00 KM. Sredstva su namijenjena za projekte i programe čijom realizacijom će se doprinijeti rješavanju aktualnih problema okoliša u Hercegbosanskoj županiji. Cilj programa je poboljšanje usluga prikupljanja otpada, povećanje stupnja reciklaže te poboljšanje stanja u oblasti komunalne infrastrukture. Na današnjoj sjednici Vlada je dala suglasnost resornom ministarstvu na Pravilnik o utvrđivanju uvjeta za provođenje Javnog poziva, odlučivanju o izboru korisnika, raspodjeli sredstava i praćenja namjenskog korištenja sredstava Naknada za zaštitu okoliša za 2024.godinu.

Na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Vlada je dala suglasnost na Akcijski plan za provedbu mjera iz dokumenta „Strategija sigurnosti cestovnog prometa Hercegbosanske županije za razdoblje 2023. – 2028.“ Usvojene su Odluke u svrhu pokretanja javne nabave roba procjenjene vrijednosti 70.000,00 KM bez PDV-a za nabavku vozila za specijalnu policiju i 88. 000,00 KM bez PDV-a za nabavku policijske opreme – radar.

Na današnjoj sjednici Vlada je ovlastila predsjednika Vlade dr. sc. Ivan Vukadina, da pokrene postupak prekategorizacije graničnog prijelaza Kamensko, kako bi granični prijelaz Kamensko dobio status graničnog prijelaza za međunarodni cestovni promet putnika i roba , te za promet voća i povrća koje sukladno zakonodavstvu podliježe kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti prilikom prijevoza preko zajedničke državne granice (Ugovor između BiH i RH o graničnim prijelazima članak 1.b).

Usvojeno je i Rješenje o imenovanju članova radnih skupina za programiranje i provedbu IPA 2025.-2027.

Vlada Hercegbosanske županije dala je suglasnost Upravi za geodetske i imovinsko – pravne poslove za provedbu postupka Javne nabave roba – GNSS oprema za čiju su realizaciju osigurana sredstva na poziciji – nabava opreme – uredska, u iznosu od 20.000,00 KM. Primljena je k znanju Informacija o izvansudskoj nagodbi, koju provodi Ministarstvo pravosuđa i uprave Hercegbosanske županije.

Odluke o financijskoj potpori

Odlukama Vlade na današnjoj sjednici odobrena u financijska sredstva Kinološkom savezu Herceg – Bosne za organizaciju Europskog natjecanje pasa goniča KUPRES 2024, u iznosu 2000 KM i biciklističkom klubu „Tomislav“ iz Tomislavgrada, 3000KM za organizaciju biciklijade, priopćeno je iz Vlade HBŽ.
www.tomislavnews.com