TG Gospodarstvo

IZVJEŠĆE o požarima u Šumariji Tomislavgrad 2024. godine; Izgrađen protupožarni put Tušnica Kologaj

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

U šumariji Tomislavgrad je u srpnju , kao i svake godine u vrijeme ljeta, uspostavljena patrolno-osmatračka služba za požare, koja broji 10 djelatnika i 2 vozila. Ova služba radi u 2 smjene, konstantno su na terenu djelatnici koji promatraju, i u slučaju malog požara sami gase požar, a u slučaju većeg požara izvještavaju PPD Tomislavgrad, te onda opet zajedno sa vatrogascima gase požar.

U ljeto 2024. godine ta služba je imala 5 intervencija, od kojih su 3 manji inicijalni požari, a 2 su bila veća i opasnija požara.

Najveći požar je zapalio grom u području oko Rakitna, i nošen vjetrom se kretao prema selu Crvenice u općini Tomislavgrad. Na teren je poslano 15 djelatnika Šumarije Tomislavgrad, koji su, uz pomoć kiše, nakon 4 dana uspješno ugasili požar.

Drugi malo manji požar je bio u planini Vran u području visoke šume, također uzrok požara je bio udar groma, na terenu 5 dana je bilo 6 djelatnika Šumarije Tomislavgrad.

Ostala 3 požara su uzrokovana ljudskim faktorom, ali na sreću gorilo je samo nisko raslinje i trava, pa je uskoro vatra bila ugašena.

Protupožarni put Tušnica Kologaj

Šumarija Tomislavgrad je uspješno završila izgradnju još jednog protupožarnog puta. Ovaj protupožarni put prolazi kroz odjele 1, 2, 5, 6, 7, 10, 11, 12, 17 i 18 u GJ Tušnica-Kologaj. Duljina izgrađenog puta je 8 km.

Izvođač radova je firma ĆIĆKO-MAX d.o.o.-Tomislavgrad, ukupna vrijednost radova bila je 150.697,49 KM + PDV, a radovi su završeni 13.08.2024. godine.

Zanimljivost oko ovog puta je ta što se prvi put izgradnja radila novom metodom – tako što se trasa prvo nasula krupnim kamenim materijalom pa se taj materijal frezao, zaravnao grejderom i povaljao teškim valjkom.

Ovaj protupožarni šumski put kao i ostali što je izgradila Šumarija Tomislavgrad naravno neće se koristiti samo za gašenje požara nego će biti od koristi cjelokupnoj lokalnoj zajednici, šetačima, lovcima, rekreativcima itd.
Piše: Marko Zorić, Ured odnosa s javnošću
www.tomislavnews.com/Izvor: Hercegbosanske šume