tomislavnews.com

JAKOV KRIŠTO : Hod za užine!

HOD ZA UŽINE
Tek što su krenule, već sljedeću nedjelju i završavaju Mise na groblju! Naravno, to je loša vijest za sve one iskrene “Užinoljupce”.
Ajde, u protekle dvije godine smo to nekako i mogli tolerirati zbog pandemije (za koju nikad i nismo priznali da postoji), ali što je sad?
Sad kad se u Crkve vratilo i omiljeno “pružanje mira”. Ja ne znam kako bi ovo nazvao već atak na “Užinare!”
Ovo je najintenzivnije razdoblje u životu svakog pravog i istinskog Užinara kad se u neka dva mjeseca zbiju i Prve pričesti i Krizme i Mise na grablju! To je vrijeme izobilja kad je “plijen” dostupan na svakom koraku, kad je mudro nakupiti masne naslage koje će pomoći da se lakše prebrodi “sušno razdoblje” koje će krenuti već u drugoj polovini kolovoza!
Naravno, od svih nabrojanih fešta najomiljenije su Mise na groblju jer one su jedino još ostale “neoporezovane” za razliku od pričesti, krizme, krštenja, svadbi…
Eto, zato su najomiljenije u puku jer jedino tada možete bez ikakvih posljedica i opušteno filozofirati o tom kako je “majska janjetina” daleko najkvalitetnija, kako je pravo janje dobro jedino ako je paslo u planini… Neki idu toliko daleko da tvrde kako će bez problema prepoznati koje je je janje pečeno na ugljenu, a koje na bukovini.
Tu si oni koji govore kako im je draža zeljanica od bureka, ali se uporno “mašaju” za burek!
Među užinarima se kriju i veliki eksperti za vino koji nakon druge ispijene boce ipak dođu do zaključka da je njihovo bolje jer su ga kupili od čovjeka koji pravi “samo za sebe!”
Uglavnom, sve ove radosti koje bi trebale potrajati, fratri su su sveli na samo dvije nedjelje. Neoprostivo!
Zato predlažem jedan mirni i dostojanstveni prosvjed pod nazivom “HOD ZA UŽINE”.
Okupimo se sutra na mjestu starog kolodvora i mirno i dostojanstveno krenimo gradom sve do Samostana. Tražimo odgovore!
Radujem se vašem odazivu! Živi i zdravi bili! Vidimo se sutra uz poruku-NE DAMO UŽINE!

www.tomislavnews.com/Tekst i foto: Jakov Krišto