TG Zanimljivosti

JAKOV KRIŠTO: Pazarni dan u Tomislavgradu

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Ponedjeljak je. Sva se živost i događanja sele na Pazar. Ali Pazar nije samo mjesto trgovanja, Pazar je puno više od toga. Za one starije koji još nisu ovladali internetom, Pazar dođe kao svojevrstan Facebook! Tu se susreću, komentiraju(najčešće o bolestima), raspituju za rodbinu, za prijatelje, za generaciju…a onda puni dojmova kod kuće prepričavaju ostatku obitelji koga su sve sreli, koga su teško prepoznali… Znate ono kad čuješ komentar: “Vidila sam onu iz Vedašića. Bože moooj što se sasula…a naka cura bila”!
Pazar vrvi životom. Naizgled kaotične kretnje su ipak dobro koordinirane. Sve ide automatizmom. Štandovi su puni svega i svačega. Bruji kao u košnici. Starija gospođa gleda duge gaće za dida, zima samo što nije. To je njihov posao. Znate već naše muškarce. Kao prvo, nikad neće priznati da nose duge gaće, a kao drugo, to bi bila prava bruka da ih sam traži po Pazaru. Ali,zato je”stara” ekspert! Podigla ih onako prema suncu, razvlači i veli prodavačici: “Ništa, sama sintetika, a guma previše steže”!
Malo dalje od njih dvije mlade prebiru po haljinama. Dok jedna ide u kombi na isprobavanje, druga čvrsto drži stražu. Čim se otvore klizna vrata kombija, vlasnica štanda sva u čudu uzvikne: “Ma k’o da je krojilo po tebi! Stoji ti ko salivena”!
Naravno, neizbježan dio Pazara je i štand s duvanom i rakijom. Oko štanda se okupili degustatori duvana koji otpuhuju dimove i kritički se osvrću na pojedine sorte. Vješti trgovci ih uvjeravaju kako je duvan iz Mamića, iz Ružića…pravi domaći “ravnjak” jutros križan!
Štandu prilazi baba koja šepa sad na desnu sad na lijevu nogu i veli: “Ljudino, kakva ti je ta domaća rakija? Treba mi malo jača za masažu… ma boli me ova nesritna noga”?!
“Odlična baba, odlična!”- viče trgovac.
“Baš velin kad san jutros poša, natočit ću malo i ove jače za masažu!”
U tome šarenilu svega pronađe se ponešto za svačiju dušu. Sačevi, čanjci, sicaljke, brus, kosišća, luč…
Eto,to su te draži Pazara koje svakako trebamo očuvati. Ima tu nečega posebnog, nečeg privlačnog što nijedan prodajni centar ne može ponuditi.

www.tomislavnews.com/Jakov Krišto