TG Kultura/Zabava

JAKOV KRIŠTO: Preporuke za obrazovnu reformu!


Go to Kamen Galir

Jutro je osvanulo tromo i lijeno. Miriše na dosadu i dugo čekanje. Spustila se neka gusta kiša, a južni vjetar nanosi cijele plohe kišnih kapljica i lijepi ih po prozorskom staklu .
Gledam polje bez horizonta koje je utonulo u maglu. Gledam u sivu i mokru cestu koja neprekidno teče u svijet! Ovome jutru definitivno fali malo boje!
Obično me u ovakvim trenucima pukne sjeta ili me obuzme neko jalovo mudrovanje o životu, neka želja za promjenom svijeta.
Baš u tom trenutku je prošla grupica učenika, još sitni i maleni lelujaju pod teretom torbe. Pomislio sam, možda vuku beskorisno znanje.
A onda mi je na um pala jedna praktična ideja : pod hitno treba mijenjati obrazovni sustav!
Zašto? Zato što će vam se djeca jednoga jutra probudi isto kao i ja i shvatiti da stvari stoje sasvim suprotno od onoga što su ih učili u Školi i u Crkvi.
– Laž je najbrži i najefikasniji put koji vodi do cilja.
– Poštenje je garancija za propast.
– Učiniti nekome uslugu najsigurniji je način da vas isti zamrzi.
– Prijatelji su vam u stvari neprijatelji, a neprijatelji vas zapravo tajno obožavaju.
– Ljubaznost je slabost.
– Brutalnost i nasilje su snaga.
– Oni kojima u najboljoj namjeri povjeriti svoju tajnu postaju gospodari vaše slobode.
– Novac je jedini Bog pred kojim se ljudi klanjaju!
Parolu da je “znanje moć” možete okačiti mačku o rep! Nije ovo zemlja znanja. Nije ovo vrijeme moralnih i poštenih! Ovo je vrijeme korumpiranih i bestidnih!
Eto, zato predlažem promjenu obrazovnog sustava i uvođenje nekih novih predmeta koji će biti od praktične koristi.
Recimo, jedan od predmeta neka se zove MITO I KORUPCIJA! Hvala Bogu za to bi se moglo naći predavača koji bi na jedan elegantan način pokazali kako se to radi. Kako užurbano i tobože zabrinuto šetati po uredu, a onda zastati i gledati kroz prozor dok ovaj ne stavi plavu kuvertu na stol…a onda se okrenuti, krajičkom oka spaziti kuvertu i kao slučajno spusti knjigu na nju i zabrinuto otpuhnuti i reći :”Ajde, vidjet ćemo što se može učiniti…!”
Jedan od predmeta bi mogao biti i DRŽAVNA SLUŽBA. Tu bi učenicu mogli ići na praksu po mnogim državnim ustanovama i učiti kako se nervozno trčkara iz ureda u ured, kako stol pretrpati registrima i zabrinuto lupkati prstima po stolu, kako doručak razvući na dva sata pauze, kako se vješto jede burek iz treće ladice, kako hladnokrvno reći stranci: “Dođite sutra!”, kako neopaženo izići s posla ranije…i još mnoge druge vještine!
Zatim, jedan od predmeta bi mogao biti i STRANAČKO RAZMIŠLJANJE. Tu bi predavanja mogli održavati stranački čelnici koji bi mogli učiti djecu kako nije mudro imati vlastito mišljenje ako se želi napredovati u stranačkoj hijerarhiji. Nije poželjno imati vlastiti stav. Razmišljati možeš, ali ni slučajno ne smiješ misli zamjenjivati riječima bez prethodne suglasnosti. Kako postavljati klipove pod kotače protivničke stranke, kako spletkariti…i još mnoge tehnike kako bi se održali na vlasti.
Neizostavan predmet bi bio i DOMOLJUBLJE!
Za takva predavanja bih angažirao lažne branitelje i lažne ratne invalide koji su ’92. imali lakšu upalu pluća, izbjegli rat, zajebali komisiju, sredili invalidnost i osigurali životnu egzistenciju i sada se na svaki šum ogrću zastavom! Iza svakog hidranta vide po jednog komunistu, iza svakog ćoška jednog udbaša, masoni im dahću u slušalicu i prate svaki njihov korak…a sve u strahu da im se ne uskrate primanja! Oni će vas poučiti kako se voli domovina koju usput potkradaju! Oni će vas naučiti kako se obožava Bujanec i ostale moralne sirovine! Oni će vas naučiti kako se tobože pati zbog domovine, kako vas svi mrze zbog vašeg patriotizma, kako trpite nepravdu vapijući do neba…to je unosno dokle god redovno stižu primanja! To je ono čemu treba naučiti nove generacije kako bi lagodno živjeli i dobro im bilo na zemlji! Sve ostalo znanje je beskorisno!
Meni i sada u ušima zvoni Pitagorina teorema:
“Kvadrat nad hipotenuzom jednak je zbiru kvadrata nad katetama…c²=a²+b². I što će mi to! Ništa! Samo znam da sam ovakvim načinom ispao budala na kvadrat😊

www.tomislavnews.com/Jakov Krišto