tomislavnews.com

Javna tribina: Prirodni resursi u HBŽ i njihovo korištenje

HBŽ ima velike prirodne potencijale, koji se ne koriste, jer su političari nesposobni, a poduzetnici nemaju kapital, dakle, ništa novo!

Danas je u Hotelu Tomislav, u Tomislavgradu, u organizaciji Centra civilnih inicijativa (nevladina udruga), održana tribina o temi:“Korištenje prirodnih resursa HBŽ u funkciji razvoja gospodarstva u županiji ” .
Gosti tribine, odnosno, domaći politčari:
 Krunoslav Vrdoljak, SDP BiH, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH;
Ivica Pašalić-Lothak, HDZ BiH, Skupština HBŽ;
Drago Stanić, HSP BiH, Skupština HBŽ i
Filip Zrno, HDZ 1990, Skupština HBŽ, nakon uvodnih riječi, odgovarali su na pitanja građana, kojih je bilo oko 30-tak.

Moderator tibine bio je Ivica Ćavar, Centri civilnih inicijativa (CCI).
Možda je netko, tko je prvi put u HBŽ, na ovoj tribini i mogao čuti nešto novoga, ali, uglavnom se govorilo, ponavljalo, papagajski: HBŽ, njezine općine, imaju velike resurse, pa se govorilo o šumama, poljoprivrednom zemljištu, stočarstvu, Buškom jezeru, zimskom turizmu na Kupresu, vjetroelektranama, čak se spominjala i termoelektrana, ma nema što ova županija nema, ali…
Kakve koristi od svih tih prirodnih resursa, velikih potencijala, kada se oni dovoljno ne koriste, a i kada se koriste, kao npr. Buško jezero, korist od toga je mala, a posebice je nedospustivo mala za žitelje buškoblatskog kraja.
-Osim što dobivamo simboličnu naknadu od rente koju HEP isplaćuje općinama Tomislavgrad i Livno, sada je vodostaj u jezeru toliko visok da nam plivaju i oranice koje obrađujemo, podrumi su puni vode, a tko će nam platiti štetu. Nitko! Tužili smo općinu, jer smatramo da se, od rente za potapanje polja, ma koliko ona bila mala, treba najveći dio pripasti upravo naseljima oko jezera-rekao je na tribini Ivan Drmić, u ime Mjesne zajednice i naselja oko Buškog jezera.

{gallery}cci_resursi{/gallery}
Naravno, da se nakon toga nadovežu pitanja o nepravičnim zakonima koje donosi netko tamo ili netko gore (kao da su zakoni sveto pismo u koje se ne smije dirati?), pa o tomu koliko novca dobije općina Tomislavgrad, a koliko Livno i zašto tako?
Uglavnom, dobro poznate priče, a političari na današnjoj tribini skidali su odgovornost sa sebe ili optuživali  neke druge, jer nisu znali odgovore na pitanja iz publike: zašto političari ne čine ništa, ili čine nedovljno za stvaranje poduzetničke klime u Hercegbosanskoj županiji, što su učinili da spremno ili spremnije HBŽ ili B i H dočeka ulazak Hrvatske u EU, a imaju dobre (dodajemo –predobre) plaće?
Dojam je autora ovoga teksta da je tema bila široka i uopćena, a kad se razgovara o svemu, malo se kaže o ičemu! Ali, eto, neka se raspravlja, gradivo ponavlja, ne bi li se nekako prebacila i ova županija u viši razred, ali sporo, presporo to ide, a ljudi je sve manje i za guranje, odustaju, odlaze, iseljavaju???

www.tomislavnews.com/ Lj.Đikić