Bosna i HercegovinaTG Politika

KLUB HRVATA Doma naroda Parlamenta Federacije BiH: Razlog odgode razmatranja seta energetskih zakona je tehničke, a ne političke prirode

U povodu napisa u pojedinim medijima da je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović iz političkih razloga i na zahtjev svoje stranke HDZ BiH tražio od predsjednika Vlade Federacije BiH Nermina Nikšića povlačenje seta energetskih zakona s današnje sjednice Doma naroda,

kao izaslanici u Klubu Hrvata u Domu naroda u kojemu stranke HNS-a s HDZ BiH na čelu imaju većinu, odgovorno tvrdimo da nikakve političke pozadine u povlačenju seta ovih zakona nije bilo. O njima je kako je predsjednik Nikšić i naveo u svojemu dopisu upućenom prije početka sjednice odgođena rasprava iz čisto tehničkih razloga, odnosno kako bi Vlada Federacije BiH imala dovoljno vremena očitovati se o brojnim amandmanima na zakone koji su upućeni od strane zastupnika u Zastupničkom domu, a poznato je da sjednica Zastupničkog doma nije održana 21. lipnja . To je jedini i stvarni razlog zbog kojeg je rasprava o tri iznimno važna zakona u oblasti energetike odgođena. Sve ostalo su špekulacije i laži koje u javnost plasira dio oporbenih izaslanika SDA.

Naglašavamo da će izaslanici HDZ BiH i HNS-a  podržati donošenje Prijedloga zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u F BiH, Prijedloga zakona o električnoj energiji F BiH kao i Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, priopćenje je iz Kluba Hrvata.


Zasjedao Doma naroda Parlamenta F BiH

 

Verificirani mandati novih izaslanicima, prihvaćeno više odluka i izvješća

 

Dom  naroda Parlamenta Federacije BiH održao je danas, pod predsjedanjem Tomislava Martinovića, redovitu sjednicu ovog doma. S  dnevnog reda je na traženje predsjednika Vlade Federacije BiH Nermina Nikšića skinut set energetskih zakona. U idućih nekoliko dana Vlada F BiH trebala bi se očitovati o amandmanima zastupnika Zastupničkom doma na energetske zakone te bi ih oba doma Parlamenta F BiH trebala razmatrati već na idućim sjednicama.

 

Dom  naroda Parlamenta F BiH verificirao je danas mandate troje novih izaslanika u ovom domu; Saši Lukiću, Almiru Doriću i Enesu Pešteku. Saša Lukić iz SDA kao izaslanik u Klubu Srba u Dom naroda ulazi umjesto Igora Stojanovića (SDP BiH) koji je početkom ožujka izabran za potpredsjednika Federacije BiH. Do promjena je došlo i u Klubu Ostalih kojeg će, odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, nakon odlaska Nikada Uka iz Naše stranke i Kenana Magode iz SDP-a, popuniti Almir Dorić iz DF/GS-a i Enes  Peštek  iz Stranke za BiH.

Na istoj sjednici, izaslanici u Domu naroda usvojili su i nekoliko Odluka o davanju prethodne suglasnosti na pravila rada Ustanova za socijalno zbrinjavanje kojima je osnivač Federacija BiH, a u pitanju su ustanove u Sarajevu, Ljubuškom, Pazariću kao i Ustanove Bakovići i Drin u općini Fojnica.  Usvojena su i  Izvješća za prošlu godinu Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, predsjednika Federacije BiH o pomilovanjima kao i Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH.  Umjesto Igora Stojanovića koji je izabran za potpredsjednika Federacije BiH u Povjerenstvo za europske integracije imenovana je  izaslanica Vesna Saradžić, priopćeno je iz Doma naroda.

www.tomislavnews.com