TG Politika

KRATKI INTERVJU – Jozo Ćosić, predsjedatelj Skupštine HBŽ: Očekujem da će uskoro ime mandatara doći na rukovodstvo Skupštine

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Prošlo je otprilike osam mjeseci  od Općih izbora u B i H, a mjesec manje od službenog proglašenja rezultata Izbora 2018. godine.
U Hercegbosanskoj županije najveći broj glasova osvojila je HDZ B i H, koja s koalicijskim partnerima ima većinu (17 od 25) zastupnika, pa se očekivalo da će nakon konstituiranja Skupštine i izbora novog rukovodstva Skupštine HBŽ (20. ožujka, 2019.) biti lako ustrojiti i vlast, odnosno Vladu HBŽ. Očekivanja su iznevjerena, jer vlast i Vlada još nije ustrojena, a p(r)ozvani za to se ne oglašavaju.

Zamolili smo predsjednika Skupštine HBŽ gospodine Jozu Ćosića da nam odgovori na nekoliko pitanja vezanih za ustroj Vlade u HBŽ.

Gospodine Ćosiću, zašto vlast i Vlada u HBŽ još nisu ustrojeni, gdje je „zapelo“?

Prema dogovorima stranaka koje će činiti novu većinu, odnosno čine novu većinu, mandatar za sastav Vlade dolazi ih HDZ BiH.

Je li problem u strankama ili u ne-dogovoru između Livnjaka i Duvnjaka?

Teško mogu odgovoriti na to pitanje budući da mandatara predlaže HDZ BiH.  Devedesetki pripada jedno ministarstvo te ćemo mi predložiti jednoga ministra čim se imenuje mandatar.

Je li problem u višim razinama vlasti u Federaciji B i H i B i H ili, možda, u rukovodstvu iznad općinskog i županijskog HDZ B I H?

Pretpostavljam da se odluka donosi na razini županijskih odbora.

Sudjelujete li Vi, budući ste iz druge, koalicijske stranke HDZ 1990, na razgovorima i dogovorima oko ustroja Vlade?

Sudjelovao sam na većini sastanaka, ali kada je u pitanju mandatar on je plod dogovora unutar HDZ BiH, stoga je sasvim logično na tim pregovorima ne sudjelujem.

Ima li izgleda da se u skoroj budućnosti ustroji Vlada ili će stara vladati do kraja mandata?

Nadam se skorom formiranju nove Vlade, teško je očekivati da će ova ostati do novih izbora.

Ako nema izgleda za skori ustroj Vlade HBŽ, koji je Vaš prijedlog?

Očekujem da će uskoro ime mandatara doći na rukovodstvo Skupštine HBŽ.

tomislavnews.com/ Razgovarala : Ljuba Đikić