tomislavnews.com

Ljubuša, naša gorska ljepotica-nekad i sad

Ljubuša je planina u Općini Tomislavgrad: gola je, surova, a opet je bila pitoma i izdašna hraniteljica kroz povijesti. Mogla bi to biti i u budućnosti!

Nekada puna života, o čemu najbolje svjedoče povijesni spomenici, na koje smo naišli na putovanju – šetnji ovom duvanjskom planinom.

Na potezu Lipa – Bilanski konak- Smajin stećak- Donji bunari- Velika kapavica – Mala kapavica- Gornji bunari, naišli smo na pet tumula. Glavni nositelji “kulture tumula” na području današnje Hrvatske i BiH, te Crne Gore i jugozapadne Srbije, bili su Iliri, te je na osnovu ostataka materijalne kulture, koji se u njima pronalaze, moguće utvrditi približno vrijeme njihova nastanka. Oni se podižu ,otprilike , kada i ilirske gradine (utvrde), od srednjeg ili kasnog bakrenog doba (od oko 1600. pr. Kr.) do kraja željeznog doba, odnosno do rimske prevlasti na tlu današnje Hrvatske. Naišli smo na desetak stećaka (Stećci se pojavljuju u drugoj polovici 12. stoljeća, doživjeli su vrhunac u 14. i 15. stoljeću, te su se postupno prestali proizvoditi do sredine 16. stoljeća) na Donjim bunarima, od koji su neki fino ukrašeni, a ukrasi se vrlo dobro vide. Jedan tumul je sa stećkom na vrhu.

Od građevina našli smo dvije zidane lokve ( Bilanski konak – Omoljska lokva, Mala kapavica) koje su urađene na isti način i po istom projektu, zatim na nekoliko običnih lokava: Donji bunari sa živom vodom , Puljina lokva… U području Donjih bunara nalazi se pećina Lujin dućan. Prema putopisu Jovana Popovića s početka 20 stoljeća, bila je nastanjena u 18. Stoljeću, a u njoj je bila kovačija. Sada se vide tragovi vukova koji zalaze u nju, zatim nekoliko napola srušenih objekata, gdje je planinsko dobro Čvrsnica u prošlom stoljeću držalo par tisuća ovaca, 500-tinjak volova, sirana , štala, tri bunara , kupalište za ovce…Izvor Velika kapavica ne presušuje kroz cijelu godinu. Kraljica svih građevina je lokva sa živom vodom na Velikim bunarima, koja je načinjena u doba Austrougarske. Rađena je od klesanog kamena, a 70-80 metara lijevo iznad nje nalazi se kaptaža s desetak izvora, koji su kamenim kanalom spojeni u klesanu lokvu.

Kod Male kapavice nalazi se ispitni vjetrostub, što je nagovještaj da bi Ljubuša, s vjetro parkom , opet mogla postati hraniteljicom.  Od živog svijeta na lokvi u Donjim bunarima vidjeli smo tritona , a od biljnog procvjetalu crnjušu , šafran…

Ovdje smo zabilježili samo dio bogatstva i povijesti kojeg krije ova prekrasna planina.  Dio te ljepote pogledajte u galeriji ispod.

{gallery}Ljubusa_nekad_sad{/gallery}

Nedo Pokrajčić/Šumarija Tomislavgrad/TN