TG Politika

LOKALNI IZBOR U BIH 2020: “Ćićko” zaustavi autobus, ima izać’, ostajem ovdje u svom gradu!

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Još je četrdesetak dana do izlaska na lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, već su ovjerene i liste kandidata za općinska vijeća i za općinske grado/načelnike, a desetak je dana do službene izborne kampanje.
Kako je to uobičajeno, kampanja se dobrano zahuktala, a ona traje sve četiri godine, od izbora do izbora, a ne samo mjesec dana pred izbore. I dok se izborni stožeri političkih stranaka koje će sudjelovati na izborima trude uraditi, napisati izborni program koji će ponuditi biračima, podaci u većini gradova i općina u B i H su poražavajući, od ekonomije (gospodarstva) do stanja u ekonomskoj nadgradnji: kulturi, sportu, ekologiji…a sve su to vrlo važni čimbenici za ono što je katastrofalno i u duvanjskoj, ali i u većini općina: demografska slika u B i H.
Svako malo se ponavlja podatak, a svaki put veći, o tome koliko je osoba iselilo iz B i H, koliko se odreklo bh državljanstva, posebice kada su u pitanju mladi ljudi, a koliko se želi iseliti. Na drugoj strani je podatak o sve manjem natalitetu, o “bijeloj kugi” u B i H, posebno u općinama i gradovima gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo. Sve ove podatke trebali bi znati kandidati za vijećnike i grado/načelnike kako bi mogli uraditi izborni program, odnosno kako bi zainteresirali birače za svoj program, koji će onda i glasovati za stranke, odnosno kandidate s najboljim, najrealnijim programom, jer lako je napisati, ali program treba biti ostvariv i da njegovu ostvarivost prepoznaju glasači.
Ovih dana objavljen podatak svježe anketa da 35 posto mladih želi otići, napustiti B i H, uistinu je zabrinjavajući i stranke i kandidati posebno bi se trebali pozabaviti tim podatkom. Bila anketa vjerodostojna ili ne, istina je da i mladi, školovani ljudi (uz one malo starije) svaki dan sve više odlaze, iseljavaju, ponajviše iz socijalnih-ekonomskih razloga, ali i zbog negativnog političkog (društvenog) okruženja u cijeloj B i H.
Dovoljno je pogledati podatke o visini zarade, mirovine, recimo u Njemačkoj, u kojoj je najviše, vjerojatno, iseljenih Hrvata iz B i H, a iz duvanjskog kraja sigurno, bilo na “privremenom” radu, bilo “za stalno”, što za starije znači do mirovine, a za njihove potomke, dakle mlađe, najčešće je to zastalno. Put je to koji godinama ide u jednom smjeru, a izuzetci, dakle povratak iz tuđine u domovinu gdje se uloži kapital ili odluka vratiti se za stalno, postaju udarna vijest u medijima. Dakle, takvih je malo!
I da se spustimo na lokalnu, duvanjsku razinu, a vrlo slično je u svim manjim općinama u kojima je komunalna infrastruktura, uglavnom, dobra, dakle, ono što je do sada bio glavni naglasak u izbornim programima, sada bi bilo negdje na začelju.
A što bi trebalo biti prioritet, dakle, na prvom mjestu izbornih programa stranaka i kandidata za grado/načelnike, e tomu se trebaju domisliti oni u izbornim stožerima, pa ne želimo navoditi ovdje.Tek ovo: sumnjamo da će netko ponuditi program koji bi vratio one koji su već iselili ili su na radu u drugim zemljama (u tuđini, iako mnogi dobro razumiju i znaju što to znači!), zato treba iznaći formulu kako zaustavite ove mlade što žele, što planiraju ili su već jednom nogom zakoračili preko granice, a njih je, kako smo u početku napisali, 35 posto.
Dakle, one stranke i oni kandidati koji u svojim programima budu planirali “ono nešto”, (a da ne bude “bajka” o potencijalima koji se godinama potežu po izbornim programima, a nikad ostvareni) što će mlade ljude, nakon školovanja, privući da ostanu u domovini, u zavičaju, u rodnom mjestu, da ne pomišljaju na iseljavanje, a ako su krenuli, ako su sjeli u autobus (govoreći, naravno, metaforično!), pa negdje pred Kamensko čuju izborni program koji ih potakne da viknu:
-“Ćićko”, zaustavi, ima izać’, ostajem ovdje u svom mjestu, to je to!-e ta stranka će sigurno bit pobjednica, odnosno kandidat za gradonačelnika pobjednik na skorim izborima!
Imaju li stranke i kandidati takav izborni program saznat ćemo za koji dan?!

www.tomislavnews.com/Ljuba Đikić/Foto: Mozaik svježih fotografija ljepota duvanjskog kraja, vječnih potencijala izbornih programa!