TG Kultura/ZabavaTG Zanimljivosti

MEĐUNARODNI je dan materinskog jezika: “Materinski jezik je svetinja”! Dvije male šale o jeziku

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

UNESCO-ov dokument 16/C iz 1970. godine kaže »Materinski jezik označuje put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti.«

Shaheed Minar spomenik je ubijenim studentima Sveučilišta u Dhaki, koje je, njih više desetaka, pakistanska policija i vojska 21. veljače 1952. pobila dok su prosvjedovali zahtijevajući ostvarenje prava na uporabu materinskog, bengalskoga jezika.
UNESCO je 1999. godine na 30. zasjedanju Glavne skupštine na prijedlog Bangladeša proglasio dan 21. veljače Međunarodnim danom materinskoga jezika. Važnost toga dana potvrđena je godine 2001. aklamacijom na 31. Glavnoj skupštini. Tada je usvojena Deklaracija o kulturnoj različitosti, gdje u 5. članu piše: »…svakoj se osobi mora omogućiti izražavanje i stvaranje djela na jeziku koji izabere, posebice na materinskome jeziku…« Od tada se svake godine slavi u svijetu Međunarodni dan materinskoga jezika kao jedan od zajedničkih simbola ravnopravnosti svih naroda (na žalost, u praksi još uvijek nepostignute).

Dalibor Brozović, Deset teza o hrvatskom jeziku:

“Često se kaže da je upravo po jeziku čovjek čovjekom. Jezikom izričemo sve svoje misli i osjećaje, jezik nam je prenio znanja i dostignuća naših predaka, u jeziku će nas naslijediti naši potomci. Jezik je najdragocjenija tekovina čovječanstva, ali kako je čovječanstvo u stvarnosti mozaik naroda s vlastitim povijestima i kulturama, tako je i ljudski jezik predstavljen u stvarnosti mozaikom narodnih jezika. Zato je svakomu narodu njegov jezik svetinja. I pojedincu je materinski jezik svetinja, on mu je kao pupčana vrpca koja ga povezuje s vlastitim narodom. Možemo reći da je materinski jezik čovjekovu duhu domovina, gdje god čovjek živio, na domaćem tlu ili u tuđini”.
UZ OVE LIJEPE RIJEČI O MATERINSKOM JEZIKU, DOBRO DOĐE I:
Malo šale uz Međunarodni dan materinskog jezika!
Ovaj dječji sastav kruži FB, ne znam autora, ali je pravi!
Pa ovomu dodajem nedavnu izjavu na TV jednog  duvanjskog poduzetnika: “Ima sniga baš koliko triba za skijanje, ako ga ova južina ne spizdi!”
www.tomislavnews.com/Foto ilustracija