TG Politika

MLADI BUŠKOG JEZERA: Zabrana snimanja sučeljavanja kandidata izazvala negodovanje javnosti!

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

U hotelu Tomislav u Tomislavgradu danas (19. rujna, 2024.) je održano sučeljavanje kandidata za načelnika općine Tomislavgrad, organizirano od strane Centra za građansku suradnju Livno. Kandidati Tomislav Krišto iz HDZ BiH i aktualni načelnik Ivan Buntić iz stranke Hrvatski nacionalni Pomak sučelili su svoje stavove i programe pred okupljenom publikom, no događaj je obilježen neugodnim i neočekivanim potezom – zabrana snimanja.

Naime, iako je prethodnog dana u Livnu održano sučeljavanje koje je prenošeno uživo putem Facebook stranice CGS Livno, ovaj put su organizatori i sudionici ostali uskraćeni za transparentnost. Odluka da se zabrani snimanje izazvala je negodovanje, osobito među mladima i lokalnom zajednicom koja očekuje veći stupanj otvorenosti i dostupnosti informacija, posebno uoči nadolazećih izbora.

Mještani Tomislavgrada i okolnih naselja, osobito članovi udruge Mladi Buškog blata, izrazili su svoje nezadovoljstvo ovim potezom, nazivajući ga korakom unazad u demokratskim procesima.
„Dok smo u Livnu jučer imali priliku uživo pratiti debatu, danas se suočavamo s cenzurom i netransparentnošću. Ovo je vraćanje u vremena kada je sloboda govora bila ograničena, što je neprihvatljivo u modernom demokratskom društvu,“ ističu članovi udruge.

Posebna zabrinutost vlada zbog činjenice da je ovo jedno od ključnih sučeljavanja prije lokalnih izbora, zakazanih za 6. listopada 2024. godine, kada će građani Tomislavgrada birati novog načelnika. Sučeljavanje kandidata predstavlja važan dio predizbornog procesa, a zabrana snimanja ostavlja gorak dojam i postavlja pitanje tko se i zašto boji transparentnosti.

Mladi Buškog blata pozvali su građane da se aktivno uključe u predizbornu kampanju, informiraju o stavovima i programima kandidata te izađu na izbore, unatoč pokušajima ograničavanja pristupa ključnim informacijama.

Mladi Buškog blata također apeliraju na organizatore i kandidate da u budućim događajima omoguće potpunu transparentnost te na taj način osiguraju pravedan i otvoren predizborni proces.

Pitanja koja smo postavili uključuju:

Razvoj održivog turizma:
S obzirom na ogroman potencijal Buškog jezera i prirodnih ljepota naše općine, uključuje li vaša kampanja konkretan plan za razvoj turizma koji će očuvati prirodne resurse i podržati ekonomski rast lokalnih zajednica?

Vjetroparkovi i transparentnost:
Zašto načelnik Buntić izbjegava sazivanje sjednice Općinskog vijeća na temu vjetroparkova, unatoč našim dopisima i njegovom javnom obećanju da će postupiti prema volji naroda?

Pravedna raspodjela sredstava:
Mještani smatraju da sredstva od Buškog jezera nisu pravedno uložena u lokalne zajednice. Kakav je vaš plan za osiguravanje pravednije raspodjele u budućnosti?

Utjecaj vjetrenjača na turizam:
Kako se vjetrenjače uklapaju u dugoročni plan razvoja turizma, kada je prema studiji o utjecaju na okoliš područje oko jezera predodređeno za turizam? Koje konkretne koristi lokalna zajednica može očekivati?

Podrška mladim obiteljima:
Što konkretno nudite mladim obiteljima kako bi ostali živjeti u ovim krajevima?

Za kraj, ostaje pitanje – hoćemo li dopustiti da ovakvi potezi ostanu bez odgovora ili ćemo se boriti za demokraciju, slobodu govora i transparentnost u našem društvu?

Priopćenje je Mladih Buškog blata
www.tomislavnews.com