HBŽ Politika

Načelnici Livna, Tomislavgrada i Kupresa bojkotirali sastanak

Ekspertni tim za preustroj FBiH danas (četvrtak) sudjeluje na okruglome stolu u Mostaru o preustroju Federacije, a već sutra u gradu na Neretvi će razmijeniti mišljenja i stavove s čelnicima fondacije “Konrad Adenauer” koji već imaju dragocjena iskustva oko toga kompliciranoga i neizbježnoga procesa.

“Američki” su eksperti praktički ugrubo završili svoju višemjesečnu misiju ustavno-teritorijalnog preustroja većeg entiteta.

Naknadno o županijama

Dnevni list doznaje kako su usuglasili više od 150 preporuka kojima se predlažu nova rješenja vezana za Ustav FBiH, od preambule pa do izmjena u samome nazivu Federacije. Tretirani su zakonodavna i izvršna vlast u Federaciji, županijama i općinama, a kako doznajemo, posebno je “snimljeno” stanje oko Ustavnoga suda FBiH.
Pravni tim će preporučiti ispravljanje različitih ustavnih nedorečenosti, pojednostavljivanje administrativnoga aparata na svim razinama, prenošenja nadležnosti, ali i teritorijalnih zahvata u Sarajevskoj županiji. Po preporukama, glavni grad BiH bi dobio još nekoliko općina, ali i daleko veće ovlasti i resurse. Preporučit će se i izravni izbor gradonačelnika Sarajeva. Proširivanjem administrativno-teritorijalnoga područja Sarajeva i županija bi na “poklon” dobila Vareš, Olovo, Visoko i Goražde. Pravni stručnjaci ipak su odgodili raspravu i usuglašavanje preporuka o eventualnom okrupnjavanju ostalih županija nakon prezentacije preporuka 14. i 15. svibnja u Sarajevu.
Radi se o vrlo osjetljivom i rizičnom poslu oko kojeg nema suglasja između hrvatskih i bošnjačkih eksperata u timu koji su Amerikanci angažirali da preporuči novi preustroj FBiH. Odlučeno je da se ipak prvo obavi rasprava o do sada usuglašenim preporukama, a da se onda eventualno otvori i pitanje sudbine ostalih županija. Jedino je usuglašeno da se u svim županijama ukinu profesionalni zastupnički mandati, osim za predsjednika i potpredsjednike županijskih skupština. U 150 i više usuglašenih preporuka predlaže se dosta novina. Već smo pisali o ukidanju pozicija predsjednika i dvojice potpredsjednika Federacije, o uvođenju funkcije predsjednika Vlade umjesto premijera. Također se preporučuje formiranje Parlamenta FBiH na čelu s predsjednikom kome bi bio odgovoran predsjednik Vlade.
Najnovije, posebno poglavlje posvećeno je Ustavnome sudu FBiH. Naime, proširuje se krug predlagača za ocjenu ustavnosti zakona i drugih akata. Te zahtjeve bi po preporukama mogli podnositi i zastupnici u županijama i općinama iz domene svojih nadležnosti. Primjerice, oko moguće povrede ustavnih prava županija i općina. Također, daje se mogućnost građanima da pokreću zakonodavne inicijative i peticije te zahtjeve za referendum o nekim važnim pitanjima. Ta će se materija regulirati posebnim zakonom čija je osnovica Ustav FBiH.

Nacionalna rotacija

Ekspertni je tim usuglasio i preporuke da na čelnim funkcijama u FBiH ne može biti više od dva mandata osoba iste nacionalnosti iako se ne može govoriti da se radi o nekakvoj nacionalnoj rotaciji pozicija.
Općinama se u potpunosti daju nadležnosti u obrazovanju, predškolskom odgoju, primarnoj zdravstvenoj zaštiti, komunalijama i dr. Na sastancima s općinskim načelnicima eksperti su postavljali samo jedno pitanje: “Možete li u cijelosti preuzeti sve što je sadržano u Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi definirano kao nadležnost općina?” Pravni stručnjaci su nepodijeljeno jako zadovoljni odzivom i konstruktivnim ponašanjem općinskih načelnika.
Ipak, pozitivno je ozračje pomutio bojkot načelnika Livna, Tomislavgrada i Kupresa koji su odbili doći u Livno na sastanak. Činjenica jest da su oni svi članovi HDZ-a BiH, ali se ipak ne može govoriti o stranačkoj diverziji jer su se na neke sastanke odazivali i načelnici iz Čovićeve stranke. Protiv njih u Livnu su bili načelnici Drvara, Grahova i Glamoča.

Uštede

Procjena je pravnih stručnjaka da će se u FBiH primjenom samo do sada usuglašenih preporuka godišnje uštedjeti više od 50 milijuna maraka. Ako bi se smanjile i županijske administracije, to bi bila daleko veća suma novca. U svakom slučaju, Amerikanci organiziraju 14.i 15. svibnja širu međunarodnu konferenciju na kojoj će biti prezentirane usuglašene preporuke. Na toj će prezentaciji sudionici moći davati prijedloge, a nakon toga će ih ekspertni tim pokušati ugraditi u svoje preporuke. Takav formiran i utvrđen prijedlog će se dostaviti parlamentima na raspravu i potvrđivanje. Od odluka parlamenata ovisi eventualni daljnji angažman pravnoga tima oko drugih pitanja važnih za preustroj FBiH. Dnevni list