TG Politika

NAČELNIK Općine Tomislavgrad, Ivan Buntić sa suradnicima obilazi duvanjske MZ i razgovara s mještanima o aktualnim problemima u selima

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Tijekom mjeseca travnja 2022. godine načelnik Tomislavgrada Ivan Buntić sa suradnicima posjetio je više mjesnih zajednica na području općine i održao sastanke s predstavnicima MZ, ali i mještana, vrata su bila svima otvorena.

Malo nam je neobično jer općinski izbori još daleko da bismo mogli tvrditi kako su ovi posjeti predizborni, a stizale su nam vijesti iz Brišnika, Mrkodola, Prisoja, Vinice… o ovim sastancima, stizale su nam i fotografije ali, vjerojatno, snimane večeri lošim mobitelom, pa su nekvalitetne i nisu bile za objavu. Očekivali smo izvješća o aktivnosti načelnika na službenoj stranici Općine ili iz Ureda načelnika, ali ih nije bilo, nema ih?

Zato smo upitali načelnika Ivana Buntića koja je tema njegovih razgovora s mještanima duvanjskih mjesnih zajednica?

“Posao je načelnika, pored ostalog, obilaziti mjesne zajednice i bolje se upoznavati na terenu  s aktualnim problemima i potrebama svih stanovnika s područja općine Tomislavgrad. Imao sam namjeru i ranije obići svaku mjesnu zajednicu, razgovarati sa mještanima, ali nisam uspio prije pa sada to radim.  O ovim sastancima i dogovorima nisam obavještavao medije, mislim da je zanimljivo kad se nešto konkretno uradi”, odgovorio je na naš upit načelnik Buntić.

Od mještana MZ koja je posjetio načelnik i njegovi suradnici doznajemo kako se uglavnom razgovaralo o komunalnim problemima, vodovodu, rasvjeti, asfaltiranju…i dogovaralo na koji način i što prije rješavati te probleme, jer neka sela predugo čekaju.

A iz Mjesne zajednice Vinica poslali su nam šire izvješće o posjetu ovoj mjesnoj zajednici općinskih i županijskih čelnika, a objavu prenosimo sa Zavičajnog društva Zavelim:

Na Uskršnji ponedjeljak Vinicu su posjetili Ivan Vukadin, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije i Ivan Buntić, načelnik Općine Tomislavgrad sa suradnicima Tomislavom Kovačom i Nikolom Krstanovićem koji vodi Komunalno društvo i vodovod, kao i Petar Galić zastupnik u zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koji su u prostorijama Caffe bar Rumor razgovarali s okupljenim mještanima o rješavanju vodoopskrbe, kvalitetnije prometne povezanosti te drugim problemima s kojima se susreću mještani Vinice. Na sastanku su nazočili i predstavnici Zavičajnog društva Stipe Lozušić, Ante Šošić i Petar Škorić.
Vezano za vodoopskrbu istaknuto je kako je Općina izgradila glavni distributivni vod do Šiška, te bi Komunalno društvo trebalo započeti s radovima na priključcima. Zaključeno je da se u što skorije vrijeme predstavnici naselja dostave popise zainteresiranih domaćinstava za priključke, a odlukom Općinskog vijeća biti će određena sufinancirana cijena pojedinog priključka. Nakon realizacije tih priključaka nastavit će se izgradnja glavnog distributivnog voda i dalje realizacija priključaka u ostalim naseljima.
Razgovaralo se i o problemima loše prometne povezanosti Vinice sa općinskim središtem, kao i problemima oko prelazaka malograničnih prijelaza Pazar (Aržano) i Studenci (Dvorine).
Istaknuta je potreba kvalitetnijeg rješavanja prometne mreže cesta u Vinici, što bi u konačnosti povećalo količinu prometa i osnažilo utemeljenost zahtjeva za većim statusom i lakšim prelaskom preko graničnih prijelaza.
Zatraženo je uvrštenje u strateške prometne planove prometnice Vir – Vinica – Aržano, koju je potrebno prekategorizirati u cestu županijskog ranga i za istu je potrebno pripremiti projektnu dokumentaciju, kao i dokumentaciju za prometnicu između Mijakova Polja i Zidina, nakon čega bi se pristupilo traženju izvora financiranja za rekonstrukciju istih. Na temu stvaranja kvalitetnijih poprečnih prometnih veza predloženo je da se održi radni sastanak na razini čelništva Hercegbosanske i Splitsko-dalmatinske županije.
Razgovaralo se i o potrebi kvalitetnije skrbi o starijima i nemoćnima koje će obilaziti medicinsko osoblje iz Doma zdravlja što je dogovoreno s Općinom, pa je zatraženo da se po selima popišu sve osobe koje će redovito obilaziti djelatnici Doma zdravlja koji su spremni odmah započeti s tim aktivnostima.
Istaknut je i problem lošeg signala od operatera ERONET i drugih operatera, te je zatraženo da se s operaterima usuglasi prihvatljiva lokacija za postavljanje repetitora koji će osigurati bolji signal, a koja se treba nalaziti blizu izvora struje radi napajanja. Realizacijom te aktivnosti konačno bi se osigurao kvalitetan signal za mobitel i internet u svim selima.
Na sastanku je istaknuta potreba pronalaska osobe koja bi se prihvatila vođenja MZ Vinica i preko koje bi se koordinirale i lakše rješavale sve navedene aktivnosti, a do pronalaska iste dogovoreno je da svako selo odabere svoga predstavnika s kojim bi se dogovarale sve aktivnosti.
Na koncu je predloženo da se pristupi formiranju Organizacijskog odbora koji bi predložio aktivnosti i program za ovogodišnje obilježavanje Dana Viničkog zajedništva koji se ove godine obilježava u subotu, 6. kolovoza 2022. godine, priopćeno je iz  Zavičajnog društva Zavelim.

www.tomislavnews.com/Foto uz naslov: sastanak u MZ Vinica