vjera

FOTO: NADBISKUP Kutleša blagoslovio kapelu i posvetio oltar koje je uradio duvanjski kipar Ilija Skočibušić u samostanu Školskih sestara franjevki

Predvodeći večernju misu u samostanskoj kapeli Prečistog Srca Marijina Školskih sestara franjevki Hercegovačke provincije na zagrebačkoj Knežiji u nedjelju 9. lipnja, zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša blagoslovio je novosagrađenu kapelu i posvetio novi oltar.

Uz nadbiskupa Kutlešu na misi posvete oltara koncelebrirali su provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Milan Ivančević, ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik, župnik Župe BDM Pomoćnice don Danijel Vidović, salezijanci don Rudi Paloš i don Marinko Ivanković, gvardijan samostana hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi fra Slavenom Brekalo, fra Juro Šarčević i nadbiskupski tajnik vlč. Andrija Miličević. U liturgijskim obredima posluživao je zbor ministranata Župe BDM Pomoćnice, a glavni ceremonijar bio je vlč. Toni Potrebić. Liturgijsko pjevanje animirao je sestarski zbor pod ravnanjem s. Marije Rite Budimir.

Osim četrdesetak sestara Provincije na slavlju su sudjelovale i sestre franjevke Splitske i Bosansko-hrvatske provincije te sestre drugih družbi, uzvanici, prijatelji i susjedi zajednice.

Slavlje je započelo blagoslovnom molitvom vode, nakon čega je nadbiskup poškropio oltar, a zatim okupljene vjernike.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 82

Nakon homilije i ispovijesti vjere okupljena zajednica zapjevala je Litanije svih svetih, a zatim je nadbiskup Kutleša u oltar položio moći sv. Leopolda Bogdana Mandića te završio posvetnom molitvom. Uslijedio je obred mazanja oltarne menze uljem te prinošenje kada na novom oltaru. Nakon što je oltar pokriven i urešen, obavljen je obred osvjetljenja oltara. Potom je oltar pripremljen za euharistijsku službu.

Nakon popričesne molitve nadbiskup Kutleša i provincijska predstojnica s. Franka Bagarić potpisali su povelju s najvažnijim podacima o vremenu blagoslova kapelice i posvete oltara koju je okupljenoj zajednici pročitala s. Zdenka Kozina, prethodna provincijska predstojnica u čijem je mandatu započela obnova i rekonstrukcija kuće.

Prije završnog blagoslova s. Franka Bagarić pozdravila je nazočne sestre i goste, izrazila zahvalnost projektantu i njegovim suradnicima, akademskom kiparu Iliji Skočibušiću za uređenje kapelice, dobročiniteljima i svima koji su na različite načine pratili obnovu i rekonstrukciju kuće i kapelice, kao i pripremu za euharistijsko slavlje s obredom posvete oltara. Podsjetila je, između ostaloga, i na povijest dolaska sestara u Zagreb i njihovo apostolsko djelovanje. Naime, osim blagoslova kapelice i posvete oltara, sestre su tom prigodom zahvalile Bogu za šezdeset godina vlastitog doma (1964.) i više od sedamdeset godina života i djelovanja sestara Provincije Svete Obitelji u Zagrebu. Na koncu je s. Franka zahvalila nadbiskupu Kutleši te mu darovala prigodni dar, piše IKA.

www.tomislavnews.com/IKA