Bosna i HercegovinaTG Gospodarstvo

NAJAVA: Mogućnosti i perspektive razvoja stočarstva na dinarskim krškim pašnjacima Bosne/Hercegovine i Hrvatske

„Mogućnosti i perspektive razvoja stočarstva na dinarskim krškim pašnjacima Bosne/Hercegovine i Hrvatske“ naziv je konferencije koja će biti održana u petak 25. listopada u Posušju s početkom u 10 sati. Riječ je o drugoj konferenciji Dinarskih krških pašnjaka.

Ovogodišnju konferenciju organiziraju Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilišta u Mostaru (APTF) i Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. Konferencija će se održati u kino dvorani u Posušju, 25. listopada s početkom u 10 h.

Tema ovogodišnje konferencije: “Mogućnosti i perspektive razvoja stočarstva na dinarskim krškim pašnjacima Bosne/Hercegovine i Hrvatske“ organizirane su u slijedeće četiri sesije:

Načela i preporuke održivog gospodarenja pašnjačkim potencijalima u krškom području Dinarida Bosne/Hercegovine i Hrvatske u cilju razvoja stočarstva;
Regulativa, status i mjere poljoprivredne politike vezane za Dinarsko krško područje Bosne/Hercegovine i Hrvatske;
Panel rasprava na temu agrarne politike: „Stočarstvo na krškom području Dinarida Bosne/Hercegovine i Hrvatske“;
Konferencija za medije.
Sudionici konferencije imati će priliku prisustvovati vrlo atraktivnom znanstvenom i stručnom programu u više različitih tema u kojima je konferencija planirana. Veliki broj predavanja, okrugli stol i panel rasprava o najnovijim i relevantnijim dostignućima istraživanja u području znanosti oživotinjama i upravljanju prirodnim pašnjačkim potencijalima, kao i svim relevantnim problemima koji zaokupljaju poljoprivredne proizvođače na Dinarskom krškom području Bosne/Hercegovine iHrvatske. „Dani Dinarskih krških pašnjaka“ je konferencija koja pruža jedinstvenu priliku za razmjenu ideja i iskustava među poljoprivrednim proizvođačima, znanstvenicima i stručnjacima iz Bosne/Hercegovine i Hrvatske.

Konferencija – „Dani Dinarskih krških pašnjaka“ ima specifičnu važnost za Bosnu/Hercegovinu i Hrvatsku, jer je to jedinstveni događaj u poljoprivredi DinarskogKrša koji se organizira uz izravno sudjelovanje poljoprivrednih proizvođača iz obadvije države. Očekuje se da će ishodi konferencije doprinijeti daljnjem razvoju poljoprivrede, poglavito stočarstva na Dinarskom krškom području Bosne/Hercegovine i Hrvatske u skladu s međunarodnim iskustvima i standardima. Osim toga, konferencija je jedinstvena prilika da poljoprivredni proizvođači iz obadvije države izravnokontaktiraju domaće stručnjake iz područja poljoprivrede s kojima je razmjena stručnih dostignuća i iskustva glavni cilj. Rezultati takve interakcije bit će stalni protok znanja, iskustava i predloženih rješenja za stvarne probleme s kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači s područja Dinarskog krša.

Uvjereni smo da će konferencija pridonijeti stvaranju nacionalnih strateških planova i programa usmjerenih na očuvanje i održivo iskorištavanje prirodnih pašnjačkih resursa na Dinarskom kršu Bosne/Hercegovinei Hrvatske, kao i njegovom odgovornom upravljanju i gospodarenju. S našeg stručnog gledišta, uvjereni smo da će svi dionici konferencijesudjelovati u produktivnim raspravama i imati će priliku uživati u društvenim događanjima u toploj i prijateljskoj atmosferi, priopćeno je iz Organizacijskog i Znanstvenog odbora konferencije “Dani dinarskih krških pašnjaka”.

Program konferencije

Program otvaranja konferencije počinje u petak u 10 sati. Tim povodom obratit će se prof. dr. Jozo Rogošić, Sveučilište u Zadru/FPMOZ Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Ivan Ostojić, dekan APTF, Sveučilišta u Mostaru, ministar gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke Dario Sesar, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Kemal Hrnić, Dragan Pavlović iz Seljačkog savez FBiH, Ante Begić, načelnik općine Posušje (pozdravlja i otvara skup).

Od 10. 30 sati do 12 sati na panelu pod nazivom “Ekološki održivo gospodarenje krškim pašnjacima u cilju razvoja ekstenzivnog stočarstva na Dinarskom kršu” govore prof. dr. Jozo Rogošić, Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu na temu “Mogućnosti i perspektive razvoja ekstenzivnog stočarstva na Dinarskom kršu Hrvatske i Bosne/Hercegovine“ (10 30 sati do 10.50 sati), zatim prof. dr. Stanko Ivanković, APTF, Sveučilišta u Mostaru „Značaj kakvoće sijena u hranidbi preživača“ (od 10.50 do 11.10 sati), Ivana Mišković: Šef službe za koordiniranjerazvoja i integracije. Ured predsjednika vlade HBŽ Livno govori na temu „Mogućnosti poljoprivrednih proizvođača i organizacija za sudjelovanje u programima teritorijalne suradnje“ (11.10 sati do 11.30 sati), te doc. dr. VinkoBatinić s APTF Sveučilište u Mostaru govori na temu „Primjena digitalnih alata na farmama“.

U nastavku konferencije u 12. 10 sati predavanje će održatii prof. dr. sc. Marina Krvavica: Veleučilište u Kninu na temu „Povijesni pregled i gospodarski značaj stočarske proizvodnje u dinarskom području Hrvatske.” S početkom u 12.30 sati izlaže Dario Mihalj: Farma Forum Posušje na temu „Sustav uzgoja krava tele“. U 12. 50 sati ide predavanje predstavnika Zavoda za poljoprivredu ŽZH na temu „Stočarska proizvodnja u ŽZH“. S početkom u 13. 10 sati predavanje će održati i dr. vet. Zvonimir Landeka s Farme XXL u Posušju na temu „Sustav uzgoja krava tele i bolesti koje prate proizvodnju“. U 13.30 sati predavanje će održati iz Mljekare Rakitno na temu „Stanje s proizvodnjom i otkupom mlijeka na području Posušja i Tomislavgrada“. Doc. dr. Leona Puljić s Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru će održati predavanje na temu „Specifičnosti sušenja mesa u seoskom domaćinstvu“ s početkom u 13.50 sati. U 14.10 sati prof. dr. sc. Jozo Rogošić, Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu održat će predavanje na temu „Koevolucija biljaka i životinja u prirodnim ekosustavima“. Posljednje predavanje konferencije s početkom u 14. 30 sati će održati prof. dr. sc. Marina Krvavica: Veleučilište u Kninu na temu “Europske oznake zemljopisnog porijekla stočarskih proizvoda Dalmacije“.

Nakon predavanja slijedi i panel rasprava do kraja konferencije. Moderatori konferencije su prof. dr. sc. Jozo Rogošić i prof. dr. sc. Stanko Ivanković, a panelisti u raspravi poljoprivredi proizvođači.

Radioposusje.ba (Z. Pišković)

www.tomislavnews.com