tomislavnews.com

Nedjeljni ručak kod Maše: Šparoge iz Prisoja, riba iz Buškog jezera!

Možda niste znali da i na duvanjskom području rastu šparoge?Mmi smo ih brali u Prisoju, a Maša pripremio nedjeljni ručak!

U duvanjskom kraju malo je poznata začinska biljka, zelje ili povrće, zavisno što pripremate, pod imenom šparoga. Obično je vežemo za Hercegovinu, Dalmaciju, Istru…, dakle uz sunčane, pjeskovite krajeve.
Međutim, otkrili su je i Prisojani, a da bolje pogledate možda šparoga ima i u vašem selu, negdje blizu vode?
Nama je bilo zanimljivi brati šparoge, ukusne su i za jelo, ovo s ribom, ali  za gurmane su šparoge delicija, koja se može pripremati na različite načine. Istina, i cijena je gurmanska, pa mi nešto radije za taj novac kupimo meso, ali, šparoga je ljekovita…
To se tješe vegetarijanci, pa ipak pročitajte (izvor: wikipedija)za što je dobra šparoga, a bacite oko i na jelo od šparoge!
Iduće nedjelje počinje Blagoslov polja-mise na grobljima, pa užine kod rodbine i priajatelja, a do tada-valja preživjeti!
{gallery}sparoge_prisoje{/gallery}

Šparoga (lat. Asparagus officinalis) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Asparagaceae. Šparoga je proljetno povrće te je vazdazelena penjačica s razvijenom podzemnom stabljikom. Nadzemna stabljika nosi lažne igličaste listove, dok su joj pravi listovi sitni i ljuskavi.
Bijela i zelena šparoga

Šparoge su jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća. One su niskokalorične, bogate vitamina, mineralima i vlaknima što ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele zdravo jesti i usto održavati vitku liniju Energetska vrijednost stotinu grama šparoga iznosi samo 35 kalorija budući da najveći dio čini voda (93%), a 1,7% otpada na bjelančevine, 2,6% ugljikohidrate i 0,7 % masti. Šparoge su, osim vitaminima i mineralima, osobito kalijem i kalcijem, bogate još mnogim vrijednim tvarima. Odličan su izvor vitamina B6, kalcija, magnezija i cinka i vrlo dobar izvor vlakana, proteina, vitamina A, C, K i E, tiamina, riboflavina, rutina, nijacina, folične kiseline, željeza, fosfora, kalija, bakra, mangana i selena. Aminokiselina asparagin dobila je ime po šparogama, jer je biljka šparoge bogata tim sastojkom.

Claire Artman/Corbis U sto grama šparoga ima samo 35 kalorija Divlje su šparoge pomalo gorke, a za tu su gorčinu ‘zaslužni’ njihovi sastojci asparagin, vanilin i spargaurin. No oni također ubrzavaju oporavak nakon bolesti, dobro djeluju na rad jetre i žuči, a imaju i diuretičko djelovanje pa potiču čišćenje organizma. Bogate su i luteinom, biljnim pigmentom koji ima blagotvoran utjecaj na krvne žile.

Koristi se kao začin i kao dodatak jelu. Uzgaja se još od rimskih vremena,uz napomenu, da se u uzgoju osim zelene biljke uzgaja i zagrtanjem dobivena bijela forma izdanaka.

Tekst:www.tomislavnews.com/Foto: Mario Sabljić