TG Vijesti

NJEMAČKA: U svibnju će stupiti na snagu brojni novi zakoni, propisi i odredbe, evo i koji

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Svaki mjesec u Njemačkoj na snagu stupaju neki novi zakoni ili propisi. Evo što se, kako doznaje Fenix Magazin mijenja u svibnju:PRIJAVA POREZA: Srpanj umjesto svibnja

Od svibnja 2019. porezni obveznici koji sami ispunjavaju poreznu prijavu imat će više vremena za prijavu poreza. Do sada je 31. svibnja bio krajnji rok za predaju porezne kartice. No, od 2019. godine taj rok se produljuje još dva mjeseca. To znači da, umjesto do 31. svibnja porezna prijava se mora predati tek 31. srpnja.

Porezni obveznici koji traže pomoć pri ispunjavanju porezne prijave kod poreznog savjetnika ili Udruženja poreznih obveznika također imaju koristi od tog produljenja roka. Porezne vlasti od njih zahtijevaju da porezne prijave za 2018. godinu predaju do kraja veljače 2020. godine a ne do kraja prosinca 2019.

Kašnjenja u podnošenju poreza mogu biti skupa

Međutim, s produljenjem roka dolazi do pooštravanja postupaka u slučaju kašnjenja. Porezna uprava može vas novčano kazniti s najmanje 25 eura ako ne predate poreznu prijavu ili ako je predate s zakašnjenjem.

Troškovi upućivanja telefonskih poziva u druge zemlje EU-a padaju

Iako se od lipnja 2017. ne naplaćuje roaming za telefoniranje, slanje SMS-ova i mobilno surfanje u drugim zemljama EU-a godine, za pozive iz kućnih mreža u inozemstvu mobilni operateri i dalje naplaćuju visoke naknade. EU to sada želi promijeniti.

Očekuje se da će troškovi telefonskog razgovora unutar EU-a pasti već 15. svibnja ove godine.

Tada pozivi iz Njemačke u druge zemlje EU-a ne smiju koštati više od 19 centi po minuti, a SMS poruke najviše šest centi. No prije toga Vijeće EU-a još mora pristati na nova pravila a njemački mediji javljaju kako je to puka formalnost.

Tržište rada: soboslikare i lakirere očekuje viša plaća

Minimalna plaća ponovno će se povećati u svibnju 2019. barem za profesionalnu skupinu soboslikara i lakirera. Dok su nekvalificirani radnici do sada primali 10,60 eura po satu, od svibnja će zarađivati najmanje 10,85 eura.

Osim toga, minimalna se plaća prilagođava radnicima i u istočno-njemačkim regijama. Od svibnja će ona biti 12,95 eura odnosno 35 centi manje nego na Zapadu.

Osobama pod sudskim nadzorom je dopušteno da glasuju na europskim izborima koji će se održati 26. svibnja ove godine. To je odlučio Savezni ustavni sud 15. travnja ove godine. Ta odluka se odnosi na 85.000 ljudi.

Dobre vijesti za osobe koje pate od alergija na pelud i astmatičare u Bavarskoj.

Oni koji su pogođeni mogu saznati više o peludi u budućnosti. Već 22. svibnja bit će pokrenuta prva elektronička informacijska mreža o peludi na svijetu (ePIN), koja će pružati ažurne i točne podatke u stvarnom vremenu o specifičnom mjestu za pelud. Oni koji pate od alergije mogu putem interneta preuzeti podatke o mjerenju peludi putem Državnog zavoda za zdravstvo i sigurnost hrane.
Iako će sustav u početku djelovati samo u Bavarskoj, ako se pokaže da je uspješan, i druge države ga mogu slijediti.

Nove novčanice od 100 i 200 eura u opticaju od svibnja

Europski potrošači moraju se naviknuti na nove novčanice. Sadašnja generacija euro novčanica ističe, te će od 28. svibnja 2019. u promet biti puštene nove novčanice od 100 i 200 eura.
Novčanice od pet, deset, dvadeset i pedeset eura već su u opticaju u revidiranoj verziji. Osim toga, europske banke od travnja ove godine više ne izdavaju novčanice od 500 eura.

Novčanice iz nove serije imaju nekoliko novih sigurnosnih značajki kao što je tzv.“portretni prozor“, koji se već može naći na novim novčanicama od dvadeset i pedeset eura. Taj „prozor“ se pojavljuje kada se novčanica drži ispod svjetlosti, a sve u cilju da se spriječi krivotvorenje istih.

U međuvremenu, potrošači ne moraju brinuti o svojim starim novčanicama od 100 i 200 eura jer i dalje ostaju valjane. Središnje banke će ih postupno zamijenjivati, piše Fenix-magazin/DP

www.tomislavnews.com