HBŽ Vijesti

OBILJEŽEN DAN molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije

„Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“ i ove je godine, 27. srpnja, obilježen u Drvaru. Molitveni program upriličen je u privremenom župnom bogoslužnom prostoru Župe sv. Josipa, a u odnosu na prethodne godine prilagođen trenutnoj situaciji i mjerama zaštite od koronavirusa.

Uslijed otežane situacije obilježavanja ovog spomen dana, izostala je prisutnost većeg broja hodočasnika iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, kako je to bivalo ranije. Komemoraciji za žrtve ratova i totalitarizma XX. stoljeća Banjolučke biskupije, nazočio je i ove godine predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić.

Pobožnost „križnog puta mučenika“ prethodila je koncelebriranoj Svetoj misi, koju je u zajedništvu s drugim svećenicima predvodio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica. Obraćajući se okupljenim vjernicima u svojoj se propovijedi biskup Komarica, među ostalim, osvrnuo na kontekst djela spasenja i vjerovanja u otkupiteljsku snagu žrtve. Stradanje i patnja oslobađaju od sjene besmisla i propasti, dobiva drugu dimenziju kada se prikazuje njezino pravo značenje i stvaralačka vrijednost. Biskup Komarica uputio je ovom prigodom poruku: ,, Mnoga tragična događanja u povijesti hrvatskog naroda i Kristove crkve u našem narodu, i na području naše biskupije koje izgledaju kao tragedija, zapravo su milost i Božji dar. Poziv je to nama kršćanima da svjesno i spremno sudjelujemo u tajni o neizmjernoj vrijednosti Kristove otkupiteljske žrtve. Taj poziv su prihvatili i na njega odgovorili svi naši mučenici i nevine žrtve kojih se sjećamo s dubljim pijetetom, velikim poštovanjem i divljenjem.”

Spomen dan u Drvaru započelo se obilježavati 2001. godine kao „Dan drvarskih mučenika“ – prisjećanje na drvarskog župnika Waldemara Maksimilijana Nestora koji je 27. srpnja 1941. mučki ubijen zajedno sa skupinom svojih vjernika koji su se vraćali s hodočašća iz Knina. Od 2008. godine, odredbom banjolučkog biskupa Franje Komarice, mijenja ime u „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“ kao komemoracija za sve žrtve ratova i totalitarizma XX. stoljeća.

Nakon Svete mise podno spomen-križa za poginule hrvatske branitelje vijence je položilo i svijeće upalilo izaslanstvo s predsjednikom Vlade Hercegbosanske županije Ivanom Jozićem i članovima OO HDZ BIH Drvar, te udruge građana Drvara i Bosanskog Grahova. Uz molitveno opijelo iskazala se počast mučenim i ubijenim žrtvama, koji su kroz povijest stradali u ratovima na području Banjolučke biskupije, priopćeno je iz Vlade HBŽ.

www.tomislavnews.com