tomislavnews.com

OBJAVLJEN ROMAN Nade Đerek: “Negdje na jugu cvjetaju rogači”

Roman hrvatske književnice iz Bosne i Hercegovine Nade Đerek “Negdje na jugu cvjetaju rogači” objavila je izdavačko-štamparska kuća Planjax komerc iz Tešnja.

Recenzent knjige Mato Nedić ističe kako bi smo se, ako tipološki ne krenemo od tematsko-motivskoga sloja, mogli naći u romanu Nade Đerek pred svojevrsnom zagonetkom. Stariji bi teoretičari ovo djelo, tvrdi, označili pripoviješću, no postoje i oni koji bi ovo djelo nazvali proširenom novelom.

“Tipološka neodređenost proznih uradaka u suvremenoj književnosti ne predstavljaju novinu, napominje Nedić i dodaje kako ovu književno-klasifikacijsku neodređenost djelu daje zagonetnost i privlačnost. Ta zagonetnost, smatra, predstavlja postmodernističku igru u kojoj se autori rado upuštaju i u nju žele uvući čitatelje i književne kritičare.

Nedić ističe kako se sa stranica ove knjige osjeća snažan miris juga. “Mirisi koji se šire sa stranica ove knjige, mirisi su hrvatskoga juga, naglašava Nedić i dodaje kako je to dah Jadrana, koji ujedinjen sa sunčevom svjetlošću prenosi atmosferu prostora, ojačava doživljaj svijeta koji se rađa.

Ocjenjuje kako Đerek stvara svijet u kojem se ponajprije zavidi i mrzi, ali u kojem se voli i pomaže. Naglašava kako je to svijet normalnoga života tridesetih godina 20. stoljeća, nego je to i svijet realnoga života kakav je oduvijek bio i kakav će uvijek biti.

Nada Đerek/FB

Po Nedićevu mišljenju autorica Nada Đerek priču vješto premješta na govor o trećem odnosu. Korijen svih nadahnuća jest u tom da odrasli ispravljaju dječje devijacije kako bi odgajali, napominje Nedić i dodaje kako u slučaju kad odrasli zakažu onda i djeca odlaze na stranputicu.

Smatra kako je autorica odabrala zanimljivu pripovjedačku poziciju, u kojoj je isplela priču sa svim detaljima, uzrocima i posljedicama događaja.

Stilski pristup Nade Đerek, tvrdi, samosvojan je autoričin vlastiti i prepoznatljiv izričaj, koji karakterizira jezičnu razigranost, pripovjedačku sigurnost i čvrstinu.

Ocjenjuje kako autorica uporabom dijalekta omogućuje postizanje jezičnoga obogaćenja, izoštravanje pripovjedne perspektive te posredovanjem svoga govora oblikuje radnju.

Pripovjedni svijet Nade Đerek, u kojem autorica vodi čitatelja, otkriva istinu o čovjeku, ali i dostiže vrhunce koji se gube u daljinama nebeskoga plavetnila.

Nada Đerek rođena je 1962. u Imotskom. Objavila je više knjiga, među kojima i roman “Imendan svete Katarine”, piše Hina.

www.tomislavnews.com/HINA