Bosna i HercegovinaTG Politika

OBJAVLJENE IZJAVE o imovinskom stanju izabranih na Lokalnim izborima 2020. godine

Središnje izborno povjerenstvo BiH obavještava javnost da će od danas, 28.02.2022. godine na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH javnosti biti dostupne Izjave o imovinskom stanju načelnika/gradonačelnika, odnosno vijećnika/odbornika izabranih na Lokalnim izborima 2020. godine.

Središnje izborno povjerenstvo BiH, u skladu sa člankom 15.9 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine omogućava da obrasci koji sadrže izjave o ukupnom imovinskom stanju budu dostupni javnosti. Središnje izborno povjerenstvo BiH nije odgovorno za točnost podataka koji se odnose na podatke sadržane u obrascu.

 

Objavljena baza podataka sadrži Izjave o imovinskom stanju 139 načelnika/gradonačelnika i 3.196 vijećnika/odbornika (uključujući i nosioce zamjenskih mandata), izabranih na Lokalnim izborima 2020. godine i ista će biti ažurirana u pogledu dostavljanja nedostajućih izjava kao i izjava nosilaca zamjenskih mandata.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je pri objavljivanju Izjave o imovinskom stanju vodila računa o zaštiti osobnih podataka izabranih osoba, sukladno odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka BiH.

Izjave o imovinskom stanju dostupne su javnosti pod linkom https://www.izbori.ba/IKPublic .

*Napomena:

Središnje izborno povjerenstvo BiH je razvilo elektroničku aplikaciju i omogućilo elektroničko popunjavanje obrazaca o imovinskom stanju. I pored navedenog, značajan broj izabranih zvaničnika nije koristio naznačenu aplikaciju, te su dostavljali Izjave o imovinskom stanju isključivo u printanoj formi. Središnjem izbornom povjerenstvu BiH je bilo potrebno određeno vrijeme da se podaci iz tih Izjava unesu u aplikaciju.

Obzirom da je za značajan broj izabranih zvaničnika unos podataka rađen ručno, Središnje izborno povjerenstvo BiH ne isključuje mogućnost postojanja greške. Na osobni zahtjev izabranog zvaničnika Središnje izborno povjerenstvo BiH će korigirati objavljene podatke, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo B i H.