tomislavnews.com

ODGOVOR ravnateljice DZ Tomislavgrad na upit naših čitatelja iz inozemstva gdje se mogu testirati na koronavirus?

copyright@tomislavnews.com

Mnogi čitatelji našega portala www.tomislavnews.com , a koji žive i rade izvan B i H, spremaju se tijekom srpnja i kolovoza doputovati u zavičaj, u Tomislavgrad, pa ih zanima sljedeće: Pod uvjetom da ostanu ovakve mjere vezano za korona virus mogu li se pri povratku iz Tomislavgrada testirati na virus u Domu zdravlja Tomislavgrad, koliko se čekaju rezultati i priznaju li taj test u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj…? Mi dodajemo pitanje: ako se ne mogu testirati na korona virus u Tomislavgradu, gdje najbliže mogu, Livnu ili?

Odgovor na ova pitanja zatražili smo od  ravnateljice Doma zdravlja Tomislavgrad, dr. Ivanke Živković, koja je odmah odgovorila, zahvaljujemo i objavljujemo odgovor:

PCR testiranje na koronavirus (SARS-CoV-2) , za pacijente koji pored epidemiološke indikacije imaju i potrebu pregleda, dijagnostičkih pretraga i operacija u drugim zdravstvenim ustanovama, mogu obaviti u Domu Zdravlja Tomislavgrad, prethodnom najavom u HES( higijensko-epidemiološka služba ) Doma Zdravlja Tomislavgrad ne tel. 034/356-118 ili 063/619-669, u suradnji sa liječnikom DZ-a i epidemiologom HBŽ.

Sveučilišna klinička bolnica Mostar od sredine svibnja omogućila je komercijalno testiranje osobama koje putuju u inozemstvo po cijeni od 215,20 KM. Uzorci se uzimaju u Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku mostarske bolnice. Građani se mogu naručiti za testiranja direktno u bolnici ili na broj 036/ 341 959.
RT-PCR vrlo je osjetljiva i specifična metoda i može dati pouzdanu dijagnozu prisutnosti virusa u organizmu te su kao takvi mjerodavni za putovanja u inozemstvo.
Sve dodatne informacije mogu se dobiti u ZAVODU ZA JANO ZDRAVSTVO HBŽ, tel./faks: + 387(34)200-563.

Dragi naši sugrađani, stojimo vam na raspolaganju za vaše potrebe.

Srdačan pozdrav,

R A V N A T E LJ I C A
Ivanka Živković, dr. med.