tomislavnews.com

OMIŠKA UČITELJICA: Petnaest godina po školama radim na zamjenama. Uzaludno čekajući stalni posao, otvorila sam restoran!

Omiška učiteljica: Petnaest godina po školama radim na zamjenama. Uzaludno čekajući stalni posao, otvorila sam restoran!

Rad u obrazovnom sustavu već je sam po sebi izazovan, ali što kad uz sve profesionalne obveze i odgovornosti morate svakodnevno živjeti s neizvjesnošću hoćete li sutra imati posao? Ova situacija, nažalost, nije rijetkost među učiteljima i učiteljicama koji već godinama rade na zamjenama, bez ikakve sigurnosti stalnog zaposlenja. Mnogi od njih izabrali su svoju profesiju vođeni ljubavlju prema tom pozivu i željom da doprinesu društvu, oblikuju mlade umove, a i da grade sigurnu i stabilnu karijeru. No, stvarnost ih često iznenadi. Umjesto sigurnog zaposlenja i predvidljivog radnog rasporeda, suočavaju se s čestim promjenama radnog mjesta, nesigurnim ugovorima i stalnom potrebom za prilagodbom novim školama, učenicima i kolegama.

– Svako dijete, svaki učenik od rane …

VIŠE U SLOBODNOJ DALMACIJI, AKO STE PRETPLATNIK!

Nama je uvod u ovaj podulji tekst poslužio kako bismo vas upitali, a uz skori početak nastave u Hercegbosanskoj županiji, odnosno BiH, ima li (znamo da ima, ali tražimo očitovanje!) kod nas ovakvih primjera koji nisu za ugled, štoviše problem su cijeloga sustava školstva: učitelja, učenika, roditelja…ima li ovome kraja?
Nije dobro, nije u duhu demokracije, da se naše učiteljice/učitelji ne usude javno govoriti o ovome problemu, zašto?!
Znam da će mnogi odgovoriti: zato što nemaju novca otvoriti restoran, pa šute, trpe nepravdu, iako znaju (znamo) da im za otvaranje restorana nije trebalo najmanje 17 godina školovanja, veliki novac koji su njihovi roditelji uložili u to…

www.tomislavnews.com