tomislavnews.com

OPIS zadataka za kontakt osobe za sigurnost novinara u policijskim tijelima; Napad na službenu osobu u Glamoču

Sigurnost novinara je jedan od preduvjeta slobode medija. Slobodni i neovisni mediji su od vitalnog značaja za postojanje i razvoj svakoga demokratskog društva. Građani mogu dobiti informacije od ključne važnosti za njihov svakodnevni život ako novinari koji ih prenose rade bez straha za svoju sigurnost i sigurnost svojih obitelji.

Novinari imaju obvezu i pravo točno i nepristrano izvještavati o stavovima i aktivnostima svih društvenih sudionika. Ovako postavljena, uloga novinarske profesije se čini jednako važnom kao i uloge svih drugih demokratskih institucija. Stoga je zaštita novinara pitanje zaštite temeljnih vrijednosti demokratskoga društva.

Institucijsko i sustavno praćenje slučajeva napada i prijetnji novinarima ključno je za zaštitu slobode medija i sigurnosti novinara i jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EU o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Osim toga, provođenje brzih, učinkovitih i nepristranih istraga djela nasilja i prijetnji novinarima dio je obveza BiH prema Odluci 3/18 Ministarskog vijeća OSCE-a o sigurnosti novinara.

Rukovoditelji policijskih tijela su prepoznali važnost implementacije navedenog prioriteta (KP12) i imenovali kontakt osobe u ministarstvima unutarnjih poslova/policijskim upravama u BiH, s ciljem poboljšanja komunikacije i pružanja informacija u vezi sa statusom istrage, a sve kako bi se ova djela učinkovitije procesuirala.

Cilj je upoznati lokalne novinare s kontakt osobama u policijskim agencijama koje će biti zadužene za komunikaciju i suradnju s predstavnicima novinara, novinarskim udrugama i pojedinačnim novinarima na pitanjima koja se tiču njihove sigurnosti. Nadalje, potrebito je dodatno poticati novinare da prijave sve prijetnje njihovoj sigurnosti i što više koriste mehanizam kontakt osoba, te na taj način kroz praksu doprinesu njegovom daljnjem razvoju.

Ovim dokumentom se utvrđuju dužnosti kontakt osoba u policijskim tijelima koji u suradnji s rukovoditeljima u policijskim tijelima rade na unaprjeđenju učinkovitosti postupanja na predmetima koji se tiču medija i medijskih djelatnika. Ova suradnja se proteže i na imenovane kontakt osobe u tužiteljstvima za koje je izrađen odgovarajući Opis zadataka.

Ključne obveze policije u vezi s postupanjem osoba za kontakt:

● Rukovoditelji u policijskim agencijama se upućuju uspostaviti posebne policijske evidencije o broju prijavljenih slučajeva i incidenata koji se tiču novinara i medijskih djelatnika, a u vezi s prirodom posla kojeg ovi službenici obavljaju, u vidu prekršaja i izvješća o počinjenju kaznenih djela. Ove evidencije se ažuriraju svakih šest mjeseci s ciljem razmjene podataka na koordinacijskim sastancima osoba za kontakt.

● Rukovoditelji se upućuju osigurati punu učinkovitost postupanja na predmetima koji se tiču novinara i medijskih djelatnika. Ovo uključuje uspostavu načina postupanja na predmetu, komunikacije između kontakt osobe i postupajućeg istražitelja, kao i proaktivne razmjene informacija s kontakt osobom u policiji.

● Rukovoditelji policijskih agencija, u suradnji s osobama za kontakt, se upućuju nominirati pitanje sigurnosti novinara kao teme na sastancima Operativnog foruma za suradnju između tužiteljstava i policije prema potrebi, te na sastancima VSTV Strateškog foruma za suradnju između rukovoditelja tužiteljstava i policijskih tijela, prema potrebi. Imajući u vidu gore navedeno, pitanje sigurnosti novinara je nužno delegirati na uspostavljenom EUSR Forumu direktora s ciljem jačanja međuagencijske policijske suradnje, kao i sastancima koordinacije direktora FUP-a i policijskih komesara-direktora Uprave policija kantonalnih ministarstava unutrnjih poslova i Forumu za suradnju policijskih komesara-direktora i glavnih tužitelja u županijama.

● Koordinacija aktivnosti i razmjena informacija kontakt osoba u tužiteljstvima i policiji i novinarskih udruga će se odvijati u redovitim intervalima, na zajedničkim sastancima svakih šest mjeseci, kao i na ad hoc osnovi kada to nalaže situacija.

● Kontakt osobe imaju savjetodavnu ulogu u ministarstvima unutarnjih poslova /Upravama policije –FUP, županijama i policiji Brčko distrikta u vezi s predmetima i slučajevima napada na novinare i medijske djelatnike, kada je to potrebito i sa svrhom informiranja šire javnosti.

● Rukovodstva Uprava policije u županijama (FUP, policiji Brčko distrikta i ministarstva unutarnjih poslova RS se upućuju osigurati i/ili omogućiti kontakt osobama sudjelovanje u obukama, konferencijama i stručnim radionicama relevantnim za njihov rad na poboljšanju i unaprjeđenju zaštite novinara i medijskih djelatnika u BiH. Rukovodstva se upućuju omogućiti organizaciju obuka za policijske službenike putem programa obuke ili interne instrukcije.

● Rukovodstva ministarstava unutarnjih poslova/Uprava policija dužni su obavijestiti udruge novinara o svim izmjenama kontakt osoba te, shodno istim, ažurirati službene web stranice novim informacijama.

● S ciljem učinkovitog postupanja u skladu s relevantnim odredbama zakona o kaznenom postupku, policijski organi se upućuju obilježiti posebnom oznakom spise koji se odnose na novinare i medijske djelatnike, sukladno svojim internim protokolima, objava je MUP HBŽ.

Napad na službenu osobu u Glamoču

Dana 22-8.2024. godine u 00:15 sati djelatnici PP Glamoč su zaprimili dojavu da je ispred UO “de L”art” u Glamoču došlo do narušavanja javnog reda i mira na način da je dvadesetšestogodišnji K.Ć.iz Glamoča prilikom postupanja policijskih službenika u svezi s Odlukom o radnom vremenu ugostiteljskih objekata odbio naredbu i prišao policijskom službeniku ispruženih ruku, te ga odgurnuo sa ulaznih vrata objekta pri čemu su mu se pridružile i druge dvije osobe.

Sve tri osobe su pozvane u PP Glamoč, alkotestirane i nalazile su se pod uticajem alkohola, te je K.Ć. lišen slobode i smješten u prostorije za zadržavanje PP Glamoč. Daljnji operativni rad u tijeku, priopćeno je iz MUP HBŽ.

www.tomislavnews.com/Foto ilustracija