HBŽ VijestiTG Kultura/Zabava

OTVORENO spomen-obilježje velikom livanjskom umjetniku Gabrijelu i Štefi Jurkić

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Otvoreno je spomen-obilježje velikom livanjskom umjetniku Gabrijelu Jurkiću i njegovoj supruzi Štefi na goričkom groblju sv. Mihovila u Livnu 27. 6. 2020. Inicijativa za izgradnju spomen-obilježja potekla je iz Franjevačkoga samostana sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu, a autor je Anto Jurkić, akademski kipar iz Zagreba.
Otvorenju su osim malobrojnih sugrađana su prisustvovali Premijer HBŽ, Ivan Jozić, Konzul RH u Livnu Tomislav Vrdoljak, livanjski gradonačelnik Luka Čelan, gorički gvardijan fra Pero Kuliš te djelatnici Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica Livno s ravnateljicom Draženom Džeko. U ime Franjevačkoga samostana na Gorici okupljenima se obratio fra Pero Kuliš rekavši da Livno danas dobiva vrijedno spomen-obilježje i da je Livno bilo i ostalo strateško, kulturno, političko i vjersko središte ovoga dijela Bosne, da su poseban pečat Livnu dali livanjski slikari, a među njima je posebno istako Jurkića kao predstavnika secesije. Fra Pero je dodao da su Gabriel i Štefa proveli posljednja desetljeća svojega života pod krovom franjevačkoga samostana i da je Gabrijel poprimio mnoge franjevačke odlike, a posebno siromaštvo. Stoga fra Pero ističe da je Gabriel sam sebi ostavio skromno posljednje prebivalište, a da su Livnjaci i prijatelji Livna izgradnjom ovog spomen-obilježja dobili trajnu inspiraciju u Gabrijelovoj malenosti i u njegovom umjetničkom radu. Na kraju se fra Pero zahvalio svima koji su pridonijeli realizaciji i izgradnji spomen-obilježja. Livanjski gradonačelnik Luka Čelan također je pozdravio okupljene i naglasio da je ovo spomen-obilježje na ponos grada Livna.
Tomislav Vrdoljak, konzul RH u Livnu prenio je pozdrave dužnosnika Državnog ureda za Hrvate izvan RH koji zbog novonastale situacije nisu mogli prisustvovati otvorenju. Vrdoljak je pozdravio odluku izgradnje spomen-obilježja, jer postojeća grobnica nije bila dostojna života i djela ovoga velikog čovjeka i umjetnika i dodao da se nada da se gradnjom ovoga spomen-obilježja neće samo odati počast Garijelu Jurkiću, nego da će se podići i svijest javnosti, a posebno Livnjaka o njegovu značaju u hrvatskom i bosanskohercegovačkom slikarstvu. Odavši počast Jurkićima Vrdoljak je otvorio spomen-obilježje.
Ružica Barišić

www.tomislavnews.com/fmgg.livno