TG Zanimljivosti

Petak je, što danas za ručak? Uzlivaču s lučenicom!

Domaćice najbolje znaju kako je teško svakodnevno odgovoriti na pitanje: što danas za ručak? A još ako se petkom u vašoj obitelji ne jede meso, tad nudimo rješenje i donosimo  recept!

Znate li što je uzlivača, izlivača, zljevača? Ako ste iz duvanjskog kraja, onda sigurno znate i sigurno ste je jeli. Niste odavno, jer to jelo se redovito jelo, barem jednom tjedno, u drugoj polovici 20. stoljeća. Djeca su je obožavala, a domaćicama je bila jednostavna za pripremiti: zakuhati i ispeći. Danas je to više  poslastica i pravi se, uglavnom,  starijima da ih „miti želja“. U selima duvanjskog kraju različito je zovu: u nekima je uzlivača, u nekima izlivača, a čini nam se u Šujici zljevača. Ali se svugdje priprema na jedinstven, način u duvanjskom kraju, ali negdje uzljevačom, izlivačom zovu i tijesto s krumpirom, mesom, ali to nije to! Uzlivača je kvasana, sastojci su: brašno i voda, sol i kvasac, jaja i mlijeko, a može i bez jaja, i bez mlijeka.

Recept:

Uzlivača za 4 osobe: u pola kg glatkog, prosijanog ili rastresenog, bijelog  brašna (bolje je ako se umiješa malo-šaka pravog pšeničnog brašna) umiješa se jedan digo kvasac. ( Zimi, kad je hladno, vrećica digo kvasca se ispe u malo mlake vode ili mlijeka, da nadođe). U brašno s kvascem razbiju se dva jaja (nekada se pravilo i bez jaja!), posoli se, ulije  čaša mlake vode, pola čaše mlijeka i zamijesi tijesto, da bude puno  rjeđe nego za kruh, otprilike kao za uštipke. Sve se dobro izmiješa“istrza se“ drvenom kuhačom i ostavi sat dva da se ukvasa (zavisi od temperature u prostoriji). Kad tijesto nadođe, nekoliko puta se promiješa tijekom kvasanja. Pripremi se dobro podmašćena tepsija, oko 150 grama masti, maslaca, ulja, margarina, najbolje margarina)i zagrije pećnica na 200 stupnjeva.
Tijesto se izlije u tepsiju i stavi u vruću pećnicu i peče od 30-40 minuta, s tim kad se „izvuče“, malo se pojača temperatura da se uzlivača požari. Kada se izvadi iz pećnice, ostavi se pet minuta pod čisti krpu da se malo ohladi, a potom se reže na četverokute. i ukus i izled je kao veliki uštipak, ali manje mastan i ljepše “razabran”. Jede se rukom i zalijeva kiselinom, jogurtom, a može i pivom.

Često se uz uzlivaču pripremi i lučenica: umak od kiseline ili jogurta u koji se nareže sitno isjeckani bijeli luk. Ako cijela obitelj voli uzlivaču s lučenicim, tada se odmah u tepsiji uzlivača izreže na sitnije komade i polije lučenicom. U zadnje vrijeme se uzlivača servira na tanjure, pa tko želi u svom tanjuru polije lučenicom.
Zadnjih dvadesetak godina poznati duvanjski mesar amater, a koji u vrijeme svinjokolje u duvanjskom kraju dnevno zakolje i obradi tri četiri svinje, kada god bi klao svinje kod mene, na pitanje što će jesti, uvijek sam dobivala odgovor: uzlivaču s lučenicom, jer mu je, rekao bi, dosta mesa i masnoće! I sam bi pojeo, uslast, punu tepsiju uzlivače s lučenicom, inače dovoljno za četiri osobe.
Probajte i bilo vam uslast!

Sljedeći put: što je grušpita?

www.tomislavnews.com/J.J. Foto: ilustracija, ali samo sliči uzlivači!