tomislavnews.com

PETICIJA za zaustavljanje radova i uklanjanje planova izgradnje vjetroelektrana, solarnih i minihidroelektrana na širem području Šuice

Inicijativa Šuičana za zaštitu i očuvanje prirodnog bogatstva i okoliša, protiv megalomanskih projekata vjetroelektrana i solarnih parkova, udružena u borbi protiv prekomjernog postavljanja vjetroelektrana i solarnih parkova s mještanima Šujice i ostalim inicijativama Tomislavgrada, pokrenula je potpisivanje peticije kojom se od nadležnih institucija zahtjeva zaustavljanje devastiranja i uništavanja životnog prostora kako šireg područja Šuice tako i cijele općine Tomislavgrad.

Pokrenuta peticija, izražava duboku zabrinutost zbog planiranih energetskih projekata na lokacijama šireg područja Šuice – Galečić, Baljci, Želivodić i Galovo Polje. Traži se hitno zaustavljanje svih radova i uklanjanje tih projekata iz prostornog plana Općine Tomislavgrad, naglašavajući nepovratne štete koje bi ovi projekti mogli nanijeti okolišu, zdravlju lokalnog stanovništva i gospodarstvu. Smatramo da je prostorni plan općine Tomislavgrad sa uključenim lokacijama vjetroelektrana i solarnih elektrana proveden bez kvalitetne javne rasprave koja nije jasno predstavila građanima Šujice i općine Tomislavgrad navedene projkete kao ni njihov utjecaj na životi prostor i kvalitetu života same zajednice i samim time je stav građana po ovom pitanju zanemaren.
Inicijativa ima za cilj zaustaviti prekomjernu izgradnju vjetroelektrana, solarnih parkova i mini hidroelektrana te zaštititi prirodne resurse i krajolik od trajnog uništavanja.
Izgradnja vjetroelektrana u Šuici nosi brojne rizike, uostoalom: Planirane turbine nalaze se samo 900 metara od naselja. Šuica, smještena na krškom terenu, može iskusiti nestabilnost tla i kontaminaciju podzemnih voda, ključnih za lokalnu i širu opskrbu. Također, vjetroelektrane bi negativno utjecale na poljoprivredu i stočarstvo, dok bi mogle ugroziti i potencijal za turizam. (Detalje vidi dolje u tekstu peticije)
Papa Franjo u svojoj encikliki “Laudato si” kaže “Nikada ne smijemo zaboraviti da mladi naraštaji imaju pravo od nas dobiti lijep i nastanjiv svijet, a to dugujemo svemu stvorenom što smo primili iz velikodušnih Božjih ruku”
Stoga, pozivamo sve žitelje Tomislavgrada, kao i ljude koji su rođeni u općini Tomislavgrad, a žive diljem svijeta te i njihove potomke da pročitaju tekst peticije i jednoglasno podrže inicijativu očuvanju ovog kraja od trgovine i devastacije naših zajedničkog prirodnog bogatstva, koje smo naslijedili od naših predaka.
Peticiju za zaustavljanje radova i uklanjanje planova izgradnje vjetroelektrana, solarnih i minihidroelektrana na širem području ŠUICE (GALEČIĆ, BALJCI, ŽELIVODIĆ, GALOVO POLJE) u općini TOMISLAVGRAD i letak za potpisivanje možete preuzti OVDJE ( https://drive.google.com/drive/folders/10wtxebPzbTlWGQRETfOadfUvC0vJx6Qb?usp=sharing)
VAŽNO: možete isprintati peticiju i obrazac za potpisivanje, skupiti potpise te skenirane obrasce poslati na: peticijazaocuvanje@gmail.com ili potpisane letke predati pozivom na broj 063377745 ili 063331922.
OSTALE PETICIJE U OPĆINI TOMISLAVGRAD:
Peticiju za zaštitu prirodnih resursa i poljoprivrednih potencijala općine Tomislavgrad, područja Ljubuše, Vrana i Orlovog kuka možete preuzeti OVDJE (https://drive.google.com/drive/folders/12evYZ-0JFHuC2gOXcwekuqKT_bFwyqpI?usp=sharing)
NAPOMENE ZA POTPISIVANJE PETICIJA:
• Peticiju mogu potpisati svi državljani Bosne i Hercegovine s stariji od 16 godina s naglaskom na Šujičane i ostale žitelje općine Tomislavgrad.
• Oni koji nemaju osobnu iskaznicu Bosne i Hercegovine pod “adresa stanovanja” trebaju navesti adresu prebivališta u zemlji u kojoj žive i naziv mjesta iz kojeg dolaze (npr. hrvatska osobna iskaznica: Imotska 4, Imotski/ Letka)
• Potpisnik peticije treba unijeti i broj osobne iskaznice.

TEKST PETICIJE U CIJELOSTI:
PETICIJA ZA ZAUSTAVLJANJE RADOVA I UKLANJANJE PLANOVA IZGRADNJE VJETROELEKTRANA, SOLARNIH I MINIHIDROELEKTRANA NA ŠIREM PODRUČJU ŠUICE (GALEČIĆ, BALJCI, ŽELIVODIĆ, GALOVO POLJE) U OPĆINI TOMISLAVGRAD.
Ovom peticijom izražavamo duboku zabrinutost i protivljenje izgradnji planiranih energetskih projekata na širem području Šuice, uključujući Galečić, Baljke, Želivodić i Galovo Polje, te zahtijevamo hitno zaustavljanje radova i uklanjanje navedenih objekata iz prostornog plana općine Tomislavgrad, kao i poništavanje koncesijskih ugovora za izgradnju vjetroelektrana, solarnih elektrana i minihidroelektrana na ovom području zbog ozbiljnih prijetnji koje ovi projekti predstavljaju za okoliš, zdravlje i gospodarstvo naše zajednice s nepovratnim posljedicama. Naša netaknuta priroda najveće je bogatstvo koje posjedujemo, stoga zaštita prirode i prirodnih resursa, kao i očuvanje krajolika, moraju biti prioritet. Osobito se protivimo davanju koncesija i izgradnji bilo kakvih energetskih objekata bez prethodno provedene kvalitetne javne rasprave o istima i informiranja svih članova lokalne zajednice o projektima. Smatramo da su potpisani koncesijski ugovori izuzetno nepovoljni za općinu, županiju, kao i za lokalnu zajednicu, posebno po pitanju dobiti, zbrinjavanja otpada i sanacije terena, gdje se naša općina obvezala zbrinuti solarni otpad za koji tehnologija reciklaže još ne postoji. Nadalje, iznosimo naše argumente protiv izgradnje novih energetskih objekata i ističemo prioritete razvoja područja Šuice kao dijela općine Tomislavgrad.


ARGUMENTI PROTIV GRADNJE NAVEDENIH ELEKTRANA POTKRIJEPLJENI STUDIJAMA PRESTIŽNIH SVJETSKIH INSTITUTA:
Štetni utjecaji na okoliš navedeni su i analizirani kroz brojne studije, objavljene na prestižnim portalima poput Energies. Ove studije, koje su proveli ugledni instituti iz različitih država, uključujući Njemačku, Dansku, Švicarsku, Sjedinjene Američke Države, Kanadu i Norvešku, dokazuju sljedeće:
1. Vjetroelektrane:
• Utjecaj na ptice i leteće sisavce: Vjetroelektrane mogu negativno utjecati na migracijske puteve ptica i letećih sisavaca. Studija “Impact of Wind Turbines on Bird and Bat Populations” (Fraunhofer Institut, Njemačka) dokazuje ove štetne utjecaje.
• Zvučno i vizualno onečišćenje: Vjetroelektrane uzrokuju značajno zvučno i vizualno onečišćenje koje utječe na životinje i ljude. Ovi utjecaji su dokazani u studiji “Noise and Visual Impact of Wind Farms” (Tehničko sveučilište Danske).
• Onečišćenje tla i vode: Erozija lopatica vjetroturbina može osloboditi štetne čestice koje kontaminiraju tlo i vodu. Ovo je detaljno istraženo u studiji “Environmental Impacts of Wind Turbine Blade Erosion” (ETH Zurich, Švicarska) i studiji “Effects of Wind Turbines on Water Quality and Soil Fertility” (Nacionalni laboratorij za obnovljivu energiju, SAD).
2. Solarne elektrane:
• Erozija tla i sedimentno otjecanje: Solarne elektrane uzrokuju eroziju tla i sedimentno otjecanje u vodene tokove, što je dokazano u studiji “Environmental Impact of Solar Farms: Erosion and Sediment Transport” (Virginia Tech, SAD).
• Ometanje staništa i smanjenje bioraznolikosti: Solarne farme ometaju staništa i migracijske puteve divljih životinja te smanjuju bioraznolikost. Ovi utjecaji su prikazani u studiji “Biodiversity and Habitat Disruption from Solar Farms” (Resoil Foundation).
Svi štetni utjecaji na okoliš i životinje imaju indirektan utjecaj i na same ljude kao i na sigurno i zdravo obitavanja ljudi na područijima na kojima se grade navedeni objekti !
OSIM RIZIKA NAVEDENIH U OVIM STUDIJAMA, DODATNO NAVODIMO PROBLEME VEZANE ZA PODRUČJE ŠUICE:
1. Blizina naseljenih mjesta: Naselje Gluščevina nalazi se samo 900 metara od planiranih vjetroelektrana, što je znatno ispod preporučene minimalne udaljenosti od 1000 metara. Istraživanja pokazuju da buka koju proizvode vjetroturbine može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući poremećaje spavanja, stres i kardiovaskularne bolesti, čak i na većim udaljenostima od 1000 metara. (Perception and annoyance due to wind turbine noise—a dose–response relationship ( The Journal of the Acoustical Society of America, SAD); Influence of visibility of wind farms on noise annoyance–A laboratory experiment with audio-visual simulations (Empa, Švicarska)
2. Opasnosti u krškim područjima: Šuica se nalazi na krškom terenu s bogatim podzemnim vodama koje su ključne za lokalnu opskrbu. Izgradnja vjetroelektrana može uzrokovati nestabilnost tla i kontaminaciju podzemnih voda, što može imati dalekosežne posljedice za okoliš. Krški teren karakteriziraju šupljine, ponikve i nestabilna tla zbog otpuštanja kamena i stvaranja šupljina. Gradnja na takvim terenima može povećati rizik od klizišta, urušavanja ili stvaranja novih šupljina. Područje Šuice sadrži kompleksne sustave podzemnih voda. Gradnja vjetroelektrana može utjecati na protok vode, kvalitetu vode i ekosustave koji ovise o podzemnim vodama. Studija “Geotechnical Challenges in Karst Terrain for Wind Farms”* (Geološki zavod Slovenije, Slovenija) analizirala je geotehničke rizike.
3. Štetnost za gospodarstvo: Vjetroelektrane mogu negativno utjecati na poljoprivredu i stočarstvo zbog buke i vibracija koje uzrokuju stres kod životinja, kao i erozijom tla materijalima s lopatica turbine, smanjujući produktivnost i prihode. Također, mogu negativno utjecati na pčelarstvo ometajući ponašanje pčela i smanjujući proizvodnju meda. Moguće posljedice uključuju i smanjenje šumskih resursa zbog potrebe za velikim prostorima. Sve navedene grane poljoprivrede su razvijene na području Šuice i gradnja navedenih objekata sigurno će naštetiti ovoj grani gospodarstva koja je vjekovima održavala ljude na ovim prostorima. Također, ekološka proizvodnja hrane bit će ugrožena.
4. Rizik od zagađenja: Vjetroturbine koriste razne tekućine, poput ulja i posebnih antifriza, koje su izrazito kontaminirajuće i koje, u slučaju curenja, mogu dospjeti u krški teren te utjecati na kvalitetu tla i kontaminirati podzemne vode (“Vulnerability of Karst Aquifers to Contamination from Renewable Energy Projects” (Hydrogeology Journal, 2023)).
5. Utjecaj na kulturno-povijesno nasljeđe: Šuica je povijesno važna regija koja je gotovo u potpunosti neistražena. U blizini se nalazi Stržanj, moguće mjesto rođenja svetog Jeronima, Crkvina – mjesto moguće bazilike, i stari rimski put (Cesta sv. Jeronima). Očuvanje ove baštine od ključne je važnosti za očuvanje identiteta i povijesti našeg kraja. Krajolik Šuice je idealan za ekoturizam, planinarenje i biciklizam, stoga, osim poljoprivrednih potencijala, prioritet razvoja trebamo usmjeriti na turizam, koji ima veliki potencijal na području Šuice.
ZAHTIJEVAMO REDOM:
1. Izbacivanje navedenih projekata iz prostornog plana općine Tomislavgrad:
• VE Baljci
• VE Galečić
• MHE Stržanj
• Sva područja predviđena za solarne elektrane, uključujući zone: Baljci (K.O. Baljci), Želivodić (K.O. Šuica), Galovo Polje (K.O. Galečić)
2. Ispravna analiza studija utjecaja na okoliš:
• Pozivamo nadležne institucije da provedu i ponove detaljniju analizu studija utjecaja na okoliš za navedene projekte, u skladu s potencijalno štetnim učincima opisanim u ovoj peticiji.
3. Povlačenje izdanih koncesijskih dozvola i sprječavanje daljnjih radova:
• Zahtijevamo od svih nadležnih institucija, uključujući lokalne, županijske i federalne vlasti, da povuku dosad izdate koncesijske dozvole, izbace navedene projekte iz prostornog plana, spriječe izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola i obustave sve započete radove.
4. Proglašenje zaštićenih područja:
• Zahtijevamo da se Šuica, Galečić i Baljci proglase zaštićenim područjima prirode, zaštićenim vodopodručjima, te zonama turizma i kulturne baštine. Ovo uključuje očuvanje i istraživanje arheoloških lokaliteta poput tvrđave Stržanj i Crkvine, te poticanje istraživanja i zaštite kulturnih dobara u ovom području. Za zemljišta koja su iz šumskih pretvorena u građevinska zahtjevamo vraćanje na šumska jer smatramo da prethodna provedena pretorba nije u interesu zajednice i očuvanja ljudi na području Šuice.
S OBZIROM NA SVE NAVEDENE NEGATIVNE UČINKE I POTENCIJALNU ŠTETU ZA NAŠU ZAJEDNICU, ZAHTIJEVAMO DA SE PLANOVI ZA IZGRADNJU SVIH VJETROELETRANA, SOLARNIH PARKOVA I MINIHIDROELEKTRANA U ŠUICI ODMAH ZAUSTAVE I DA SE SVI NAŠI ZAHTJEVI IZ OVE PETICIJE UVAŽE I SPROVEDU U DALJNEM PLANIRAJU RAZOJA ŠIREG PODRUČJA ŠUICE KAO DJELA OPĆINE TOMISLAVGRAD.
———————————
Zaštita podataka
Podaci potpisnika bit će čuvani i korišteni isključivo u svrhu ove peticije. Svi osobni podaci prikupljeni putem ove peticije bit će tretirani u skladu s važećim zakonima o zaštiti podataka i neće biti dijeljeni s trećim stranama bez izričitog pristanka potpisnika.
___________________
Inicijativa Šuičana za zaštitu i očuvanje prirodnog bogatstva i okoliša, protiv projekata vjetroelektrana i solarnih parkova (Kontakt osobe: Stipe Zrno, Lidija Šimić, Mihovil Pašalić, Bože Zrno, Zdravko Krstanović, Boško Zrno, Anica Krstanović, i drugi)

www.tomislavnews.com