tomislavnews.com

FOTO PODSJEĆANJE : NA DANAŠNJI DAN prije 100 godina rođen je znameniti franjevac Ferdo Vlašić

Vrijedi podsjetiti : na današnji dan prije ravno sto godina rođen je fra Ferdo Vlašić, franjevac koji je najveći dio svoga poziva služio u Tomislavgradu, gdje je i preminuo prije gotovo  25 godina (15. listopada, 1995.)i pokopan na gradskom groblju “Karaula”u Tomislavgradu.Fra Ferdo Vlašić, čovjek nemirna i neutaživa duha, rodio se 26. rujna 1920. u Sovićima (Hercegovina), zbog nemirnih ratnih prilika, studij filozofije i teologije, započet na Franjevačkoj teologiji na Humcu, završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu (1947).

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća vizionar svojeg doba, fra Ferdo Vlašić, spoznavši koliko je značenje pisane riječi u dušobrižništvu, oživotvorio je naum o pokretanju katoličkih novina za Hrvate, posebno u Bosni i Hercegovini. Sada već davne 1971., nakon povratka u domovinu, u duvanjskom je samostanu braći franjevcima predložio pokretanje župnog lista po uzoru na Frohnleitenerblatt koji je uređivao za boravka u Austriji. List je dobio ime Naša ognjišta i bio je uz Glas Koncila jedno od rijetkih svijetlila u tami komunističkih zabrana slobodnog govora i pisanja.

 

Naslovnica prvog broja”Naših ognjišta”

Fra Ferdi Vlašiću bilo je suđeno u komunističkim zatvorima čak sedam puta. Prvo je nakon rata proveo u istrazi 2 mjeseca i 13 dana; zatim je osuđen na 16 godina strogog zatvora i 5 godina gubitka građanskih prava, poslije je kazna snižena na 12, pa na 10 godina. Izdržao je 8 godina i 20 dana u Mostaru i Zenici. Zatim je više puta suđen na manje zatvorske kazne, ’60-ih i ’70-ih godina.

Na kraju je osuđen na 8 godina zatvora, odslužio 4 godine i 6 mjeseci od 17. kolovoza 1981. do 8. ožujka 1986., zbog ukazanja u Međugorju. Upravo je fra Ferdo Vlašić bio prvi čovjek koji je javio u uredništvo Glasa Koncila da se u Hercegovini dogodilo čudo i da se Isusova majka ukazala maloj djeci.

Koliko će komunistima Međugorje nanijeti straha, vidi se po tome što će kasnije pokrenuti politički montirani proces protiv fra Joze Zovka, fra Joze Križića i fra Ferde Vlašića. Sve se odigravalo početkom ’80-ih godina, gotovo pred raspad Jugoslavije, ali je čelična kandža komunizma i dalje drobila i lomila sve one koji su joj se našli na putu. Usprkos uvjeravanju današnjih postkomunista da to nije bilo tako. Hrvatska povijest, kao i hrvatski mediji nikada nisu to suđenje valorizirali na ispravan način.

U duvanjskom franjevačkom samostanu čuva se cjelovita dokumentacija o svim suđenjima fra Ferdi, kojih je bilo čak sedam, objavljeno je u narod.hr, 22. lipnja, 2019. godine.

Gradsko groblje “Karaula” u Tomislavgradu 

Pokoj vječni fra Ferdi i svjetlost vječna neka mu svijetli, kao što je on svijetlio svojim djelima u zemaljskom životu.

www.tomislavnews.com/narod.hr

Foto uz naslovnicu: Iz filma “Bijeli put “, a fra Ferdo je bio sudionik “Bijelog puta”za Srednju Bosnu/Novu Bilu, u jeku Domovinskog rata, u prosincu 1993. godine.