TG Kultura/Zabava

POGLEDAJTE dokumentarno-reportažni film o Zvonki Martiću i Mandinu Selu – Duvanjskom Jeruzalemu

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

U susret obilježavanju Svjetskog dana kulturne raznolikosti
Nakon tri dana snimanja na terenu, te isto toliko dana rada na scenariju, sklapanju filmske priče, naraciji i montaži, 21. svibnja svjetlo dana ugledat će dokumentarno-reportažni film pod nazivom “Bogatstvo raznolikosti”.
Doprinos je to Koalicije protiv mržnje „Uvažavanje“ Livno i njene koordinatorice, novinarke Željke Mihaljević, obilježavanju Svjetskog dana kulturne raznolikosti. Projekt je potpomogla Misija OESS-a u BiH.
U središtu priče je otac Zvonko Martić, karmelićanin, ljubitelj folklora, doktor etnologije, antropolog, čuvar narodnog blaga – čuvar bogatstva raznolikosti BiH.
Otac Zvonko je pri tome dao i nemjerljiv organizacijski doprinos snimanju građe, a mi smo imali privilegij nazočiti stvaranju nove umjetničke fotografije kojom će, otac Zvonko i umjetnički fotograf iz Sarajeva Jasmin Fazlagić, trajno sačuvati još jednu posebnu priča. Riječ je o izradi pokrova koje su u Šujici za mlade djevojke, katolkinje, tradicionalno vezle Bošnjakinje.
Privilegij je bio snimati kazivanja koja je naš domaćin prikupljao za svoj novi znanstveni rad. Naime, temeljem svog iskustva i istraživačkog rada otac Zvonko već dulje vrijeme govori o tome kako je Bosna i Hercegovina, osim stalnih političkih prijepora, uvijek imala i čvrste niti zajedništva. Primjer za tako nešto je i Mandino Selo u općini Tomislavgrad, kojeg nazivaju i Duvanjski Jeruzalem, te smo odlučili da dio filma bude i ta priča. Specifičnog tog sela je da u njemu u trokutu na udaljenost od nekih 1000-1500 metara postoje tri vjerska objekta, pravoslavna crkva na Mandinoj gradini, džamija i kapela na katoličkom groblju.
U relativno kratkome vremenu (2020.) izgrađena su sva tri spomenuta objekta. Međutim, pozornost oca Zvonke, a i našu, privuklo je to što su se sva tri vjerska objekta gradila i uz pomoć druge dvije vjerske i nacionalne zajednice.

www.tomislavnews.com/Izvor: Koalciji “Uvažavanje”