tomislavnews.com

“Poljubi zemlju po kojoj hodaš…”, danas je Dan planeta Zemlje

I duvanjski učenici planirali obilježiti Dan planeta Zemlje, ali su, zbog kišnog vremena,odgodili akciju čišćenja

Učenici Gimnazije Marka Marulića i Srednje strukovne škole u Tomislavgradu, te neke osnovne škole, planirali su danas obilježiti Dan planeta Zemlje, ali vrijeme im nije bilo pogodno, pa su akciju čišćenja odgodili za neko ljepše vrijeme.

Dan planeta Zemlje obilježava se diljem svijeta, a njime se želi potaknuti ljude da zaštite, očiste i ukažu na važnost zdrave životne sredine,a time i cijelog planeta.
{youtube}bMeK1EgkSzk{/youtube}
Dan planeta Zemlje prvi je put obilježen davne 1969. godine u San Franciscu, na konferenciji UNESCO-a, a kod nas početkom 70-tih godina prošlog stoljeća.

Poticaj za odabir dana posvećenog našoj planeti dao je američki senator Gaylond Nelson, koji je imao ideju stvaranja boljeg okoliša za buduće generacije, a po uzoru na velike demonstracije za čistu okolinu, u kojoj je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi.
Ujedinjeni narodi su 2009. godine proglasili međunarodnim Dan planeta Zemlje.

Na taj se dan diljem svijeta ističe važnost zaštite okoliša, nužnost recikliranja i brige o otpadu, proizvodnje energije sa smanjenim utjecajem na okoliš.

Različitim događanjima i akcijama djece, učenika, građana, eko-udruga i organizacija, nastoji se skrenuti pozornost ljudi na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog zatopljenja.

www.tomislavnews.com