tomislavnews.com

Pročitajte cijeli Papin oproštajni govor. Povlači se papa Benedikt XVI

Papino pismo ostavke prenosimo u cijelosti!

Papa Benedikt XVI. podnosi ostavku 28. veljače, prenosi talijanska news agencija ANSA. Papa je izjavio kako zbog poznih godina više nema snage ostati na položaju poglavara katoličke Crkve, piše Reuters. Papa je dodao i kako ostavku podnosi sam i potpuno slobodno, te kako je svjestan težine svog postupka.

Papino pismo ostavke prenosimo u cijelosti:

Draga braćo,

sazvao sam ovaj Konzistorij, ne samo radi tri kanonizacije, već i kako bih vam priopćio važnu odluku za život Crkve. Nakon što sam opetovano ispitivao svijest pred Bogom, zaključio sam da moja snaga zbog mojih godina više nije primjerena za ispravno vođenje Petrove službe.

Svjestan sam da ova služba, zbog svoje esencijalne prirode, mora biti vođena ne samo riječima i djelima, već i molitvom i patnjom. Međutim, u današnjem svijetu, podložnom brzim promjenama i uzdrmanom pitanjima duboke važnosti za život vjere, potrebne su snaga uma i tijela, jakost koja se u posljednjih nekoliko mjeseci u meni pogoršala do te mjere da sam morao priznati svoju nesposobnost kako bi adekvatno ispunio dužnost koja mi je povjerena.

>> Povlači se papa Benedikt XVI: ‘Nemam više snage’

Radi toga, i veoma svjestan ozbiljnosti ovog čina, potpuno samostalno proglašavam da odstupam s mjesta biskupa Rima, nasljednika Svetog Petra, koje mi je povjereno od strane kardinala 19. travnja 2005., na takav način da će od 28. veljače 2013. u 19 sati, mjesto pape biti prazno i morat će biti sazvana Konklava radi izbora novog pape.

Draga braćo, iskreno vam zahvaljujem za svu ljubav i rad za koji ste me poduprli u mojoj službi i tražim vas oprost za svoje pogreške. Sada mi dajte da vam povjerim Svetu Crkvu na brigu našeg vrhovnih pastora, našeg Gospoda Isusa Krista i preklinjem njegovu Majku Mariju, da pomogne kardinalima majčinskom zabrinutosti, u izboru vrhovnog pontifa. Ja želim predano služiti Svetoj Crkvi u budućnosti kroz život posvećen molitvom.

Komentar su mediji tražili i u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i u Zagrebačkoj nadbiskupiji, međutim, oni su prvu informaciju o povlačenju Pape primili upravo od medija. Rekli su da će se o svemu oglasiti naknadno.

Prošle je godine Papa počeo pri hodanju koristiti pomoć štapa, a u zadnje je vrijeme primjećeno kako ima poteškoća s čitanjem. Papa Benedikt XVI rođen kao Joseph Ratzinger za papu je izabran 19. travnja 2005. kada je zamijenio papu Ivana Pavla II.

Naime, papa je svoju odluku priopćio na jednoj maloj ceremoniji, na latinskom, rekavši, između ostalog, da ” nema snage”. Mediji ocjenjuju da je ta odluka praktično bez presedana u povijesti Katoličke crkve.

U izjavi papa je rekao da je nakon dosta ispitivanja svoje savjesti, shvatio da njegova snaga, ‘zbog godina’ nije dovoljna da bude na čelu katoličke crkve.

“U današnjem svijetu, koji se brzo mijenja i potresaju ga pitanja od suštinske važnosti, da bi bio na čelu katoličke crkve neophodna je snaga uma i tijela, snaga koja je u meni posustajala u posljednjih nekoliko mjeseci, do te mjere da moram priznati da sam u nemogućnosti da u potpunosti ispunim zadatak koji mi je dodijeljen”, naveo je Papa u obraćanju.

“Papa je najavio da će napustiti svoje mjesto 28. veljače u 20 sati. Tada počinje razdoblje ‘prazne stolice’ (sede vacante)”, rekao je glasnogovornik Svete Stolice Federico Lombardi. Razdoblje “prazne stolice” nastupa u slučaju smrti pape ili njegove odluke da se odrekne tog mjesta.