tomislavnews.com

“PRAĆKA”, malo nostalgije, malo šale u tmurnu večer duvanjsku

I dan danas kad kupim u trgovinu onu kokoš što je stegnuta onom žutom tankom gumom, polako je odmotavam, skidam i mislim kako je dušu dala za praćke!

Kakve praćke kad današnja djeca i oni mnogo stariji i ne znaju što je to, ne sjećam se kada sam vidjela  u svojoj blizini dječaka s praćkom u ruci, a rijetko i dječaka!

Razmišljam kako je uvijek bilo i uvijek će biti ovisnosti, o nekomu ili nečemu. Nije ovisnost samo o drogi, pušenju, alkoholu i drugim jako štetnim konzumentima. Ima i manje štetnih, čak i korisnih ovisnosti, ali ovisnost se , uglavnom, koristi u negativnom smislu, pa taman da smo ovisni o ljubavi, ili, na primjer o pisanju ili čitanju, a ima nas i takvih, o čemu sad ne bih.

Tko se sjeća dječjih ovisnosti o igranju klikera ili sličica? Sjećam se da su moji dečki i po noći, kada bih povirila jesu li pokriveni, u snu prste namještali i pucketali njima kao da igraju klikera, gađaju u rošu.

A koliko li je bilo dječaka ovisnih o praćkama, kojima bi rijetko gađali ptice (pusti nebeske ptice, što ti one čine!), a češće neki  cilj (bocu, konzervu, ili u ništa, samo neka se zateže praćka…) koji bi postavili na određenoj udaljenosti. Koliko sam samo gume(lastike one tanke, ili negdje pronađi onu deblju) nakupovala i morala sastavljati u krug za praćke. Tko se sjeća tih vremena zna o čemu pišem.

A čim se spomenu praćke ja se sjetim jede šale, vica iz zlatnog doba praćki.

Mali Perica je jako bio ovisan o praćkama, nisi mu ih mogao napripravit. Već i kao odrastao  mladić to mu bila glavna zanimacija, razbibriga. Praćku i u šumu gađat ptice. Branili mu roditelji, progonili ga šumari i ljubitelji ptica, ali to bilo jače od njega. A bio već punoljetan! U dogovoru s roditeljima upute ga mjesec dana na preodgoj u popravni dom, tako se tad zvalo. Danas se ovisnike o drogama, alkoholu, internetu , mobitelu, televiziji…šalje na liječenje, u komune, ali tada u popravni.

I tamo ga odgajali i preodgajali, pričajući mu o štetnosti njegove ovisnosti, a tuvili mu u glavnu kako treba naći djevojku, zgodan je mladić, upućivali ga kako zavesti djevojku i te stvari. Kada se odgajateljima učinilo da je potpuno shvato štetnost praćke, da je zaboravio na to, odlučiše ga pustiti kući, ali da ga ipak, pred puštanje, malo propitaju:

-Perica, kad izađeš iz doma što će ti biti važno?

-Naći zgodnu djevojku!

-Bravo, što onda?

.Odvesti je u šumu ili park gdje ima mnogo drveća!

-Odlično, onda?

-Onda sjednemo na klupu i počnem je ljubiti!

-Tako je, što dalje?

-Onda joj rukom napipam gaćice!

-Dobro, i što onda?

-Onda joj nekako neprimjetno skinem gaćice!

-Bravo, što onda?

-E, onda izvučem gumu iz njih i pobjegnem uzeti praćku što mi je ostala na drvetu i gađam ptice!

Znam da ste čuli ovu šali, ali neka ostane zabilježena pod novim, suvremenim imenom, ovisnost!

www.tomislavnews.com/Foto ilustracija