tomislavnews.com

PRATIMO zasjedanje Skupštine Hercegbosanske županije: Izabrano novo rukovodstvo Skupštine

Danas je u 11 sati u Tomislavgradu počeo nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Hercegbosanske županije, kojoj su na početku sjednice nazočili svi izabrani zastupnici i većina “starih” ministara.

Nakon prozivanja zastupnika zatražena je polusatna rasprava, koja je potrajala malo dulje, a vezano za prvu i jedinu točku dnevnog reda: Imenovanje predsjedatelja Skupštine i njegovih zamjenika.

U nastavku sjednice predsjednik Povjerenstava za izbor i imenovanja pročitao je prijedlog Odluke klubova zastupnika o imenovanju članova rukovodstva Skupštine.

-Jozo Ćosić  iz reda hrvatskog naroda

-Dragana Domjanović  iz reda srpskog naroga i

-Jasenko Tufekčić iz reda bošnjačkog naroda.

Pristupilo se glasovanju i za Odluku je “za” bilo 15 zastupnika, suzdržanih je bilo 5, a nitko protiv.

Ponovno je zatražena stanka od 10 minuta, a nakon toga je Jozo Ćosić pročitao Odluku novoimenovanog rukovodstva Skupštine, da se za:

-predsjedatelja Skupštine imenuje Jozo Ćosić  iz Livna, iz reda hrvatskog naroda

-zamjenicu Dragana Damjanović  iz reda srpskog naroga i

-zamjenika Jasenka Tufekčića iz reda bošnjačkog naroda.

Nakon toga, predsjedavajući dosadašnje Skupštine Robert Bagarić čestitao je izabranima i zahvalio na suradnji onima  koji su do sada sudjelovali u radu Skupštine, a novoizabrani su zauzeli svoje pozicije, mjesto za stolom.

Jozo Ćosić, iz Livna, novoizabrani predsjedatelj Skupštine HBŽ , iz reda hrvatskog naroda, a iz HDZ 1990.

Foto: s FB

Novi predsjedatelj Skupštine Jozo Ćosić zahvalio je svima na imenovanju, a potom je krenula neplanirana rasprava o “spornoj” odluci o Vladi u tehničkom mandatu, a koju je potaknuo dr. Jospi Perić.

Nakon rasprave, dopuštena je stanka od pola sata, a nakon stanke trebala bi početi s radom III. redovita sjednica Skupštine HBŽ, na kojoj će zastupnici razmatrati Nacrt županijskog proračuna za 2019. te izvješće o izvršenju Proračuna Hercegbosanske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2018. godine.

Na dnevnom redu je i prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na statutu Doma zdravlja Glamoč, kao i dokument okvirnog proračuna Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ-a za razdoblje od 2019. do 2021. godine.

Zastupnici će biti upoznati i s izvješćem Povjerenstva za izbor i imenovanja članova Neovisnog odbora za izbor i reviziju, kao i prijedlogom odluke o razrješenju ranijih članova. te potvrđivanju novih članova Neovisnog odbora za izbor i reviziju.

Stanka je završena 5 minuta  do 13 sati,  a započela je izvanredna sjednica Skupštine HBŽ  s gore navedenim dnevnim radom.

Predsjedatelj Jozo Ćosić pročitao je dnevni red, a potom se za riječ javio dr. Josip Perić koji je kazao da, po mišljenju članova njegova stranke i njegovom mišljenju, nisu ispunjeni uvjeti za održavanje sjednice, pa oni neće sudjelovati u radu ove sjednice, s napomenom  dr. Perića: Ali to ne znači da smo mi protiv usvajanja proračuna, samo mislimo da za to nema uvjeta”.

Potom je nastavljen rad sjednice – razmatranje Nacrta županijskog proračuna za 2019.  koji je obrazložio ministar financija HBŽ, gospodin Stipan Šarac.

Nakon rasprave o nacrtu Proračuna HBŽ za 2019. godinu većinom glasova zastupnika  usvojen je Zaključak kako je ovaj nacrt dobar temelj, uz uvažavanje svih primjedbi iznesenih u raspravi, za izradu Prijedloga Proračuna, a usvojeno  je i izvješće o izvršenju Proračuna Hercegbosanske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2018. godine.

Potom je, bez rasprave,  izglasana suglasnost na Zaključak o prihvaćanju prijedloga Odluke na statutu Doma zdravlja Glamoč.

Nakon rasprave primljen je k znanju dokument okvirnog proračuna Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ-a za razdoblje od 2019. do 2021. godine.

Šira rasprava vodila se i o izvješću o osnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje , a koje je podnio ministar  znanosti, prosvjeta, kulture i športa u Vladi HBŽ gospodin Petar Galić. Skupština je primila k znanju ovo izvješće.

Sjednica Skupštine završila s s radom u 16,30 sati.

www.tomislavnews.com